GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Så gör vi stadens laddplatser mer tillgängliga

Vårt mål är att så många som möjligt ska kunna använda de laddplatser vi sätter upp runt om i Göteborg. Därför har vi tillsammans med Göteborgs Stads Parkering och representanter för organisationerna Personskadeförbundet RTP och Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet (DHR) undersökt hur vi på olika sätt kan tillgänglighetsanpassa laddarna. 

– Att snabbt och enkelt kunna ladda sin elbil är en självklarhet. Ändå är många laddplatser utformade på ett sätt som gör det svårt och ibland omöjligt för människor med funktionsnedsättning att kunna använda dem.

Det säger Ingrid Tegvald, engagerad i Personskadeförbundet RTP:s Göteborgsavdelning som för en tid sedan kontaktade Göteborg Energi för att diskutera frågan om tillgängliga laddplatser. Inspirationen kom från BioFuel Region i norra Sverige där ett liknande tillgänglighetsarbete genomförts. 

Alla ska kunna vara med och bidra till ett fossilfritt Göteborg

Ingrid Tegvald, Personskadeförbundet RTP

Kontakten med Göteborg Energi resulterade i ett kreativt samarbete där Göteborg Energis nya snabbladdare på Heden fick en mer tillgänglig utformning. 

– Parkeringsplatsen framför laddaren är betydligt bredare och längre än en vanlig parkeringsplats. Mitt emot laddaren har Parkering Göteborg stängt av två befintliga parkeringsplatser så det går lätt att vända och köra runt. Vi har också tagit bort kanten på laddarens fundament. Allt detta sammantaget gör att det nu är lättare för en rullstolsburen person att ladda sin elbil, säger Hans Nilsson, affärsutvecklare på Göteborg Energi.

Andra exempel på tillgänglighetsanpassning är att höjden på de nya publika laddstolpar som nu sätts upp på parkeringsytor runt om i Göteborg har sänkts. Flera av Parkering Göteborgs befintliga handikapplatser kommer också att utrustas med laddare.

– För oss är det självklart att bidra till tillgänglighetsanpassningen. Alla våra kundgrupper ska kunna använda de laddplatser som finns på ett så optimalt sätt som möjligt och detta jobbar vi systematiskt med i Göteborg, säger Johan Olofsson, Key Account Manager på Göteborgs Stads Parkering.

För Ingrid Tegvald är de insatser som hittills gjort en bra början.

– Jag är jätteglad att vi har fått till det här samarbetet och jag ser fram emot att jobba vidare. Alla ska kunna vara med och bidra till ett fossilfritt Göteborg, säger hon.

icon-closechevron-disc-rightmenu