GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
En leende kvinna med mössa och halsduk
Göteborg Energis konstrunda

Energigivande konstrunda i Kviberg

Har du tröttnat på din vanliga promenadslinga, eller vet du inte vad du ska göra i helgen? Styr då stegen mot Kviberg som bjuder på elskåpskonst i särklass.  

Det var i samband med Göteborgs 400-årsjubileum som konstnärerna Camilla Boström, också känd som SCEB, och Jonathan Josefsson, känd som Ollio, förvandlade tio alldagliga elskåp runtom Kvibergs kaserner till konstverk. Här får du ett smakprov på vad konstrundan runt den gamla militärförläggningen har att erbjuda.

Karta över konstrundan

Elskåpen är placerade runt om kasernområdet. Glöm inte att lyfta blicken och ta in den historiska miljön och de ståtliga byggnaderna i jakten på elskåpen och nätstationerna.
Ett elskåp målat av SCEB, ett organiskt mönster.
Temat som konstnärerna hade att förhålla sig till var hållbarhet. Det resulterade i färgglada målningar med inspiration från växter, byggnader och färgskalor i den närliggande miljön. SCEBs motiv pendlar mellan att vara figurativa och abstrakta: hennes personliga favorit är den här målningen med ett organiskt mönster.
En nätstation dekorerad av konstnären Ollio.
Några av motiven har tydligare koppling till naturen för att anspela på temat hållbarhet. Men temat framkommer inte bara i motiven – även färgen som använts är ett medvetet val. Färgens höga kvalitet gör att målningarna kan hålla i upp till 20 år, förutsatt att elskåpen och nätstationerna skyddas med klotterskydd och underhålls.
Målningarna både sticker ut och smälter in tack vare att de målats med hänsyn till omgivningen.
I det här fallet har konstnären Ollio målat elskåpet grönt nedtill för att det ska gå ton i ton med gräset. Smart konst när den är som bäst!
Ingången till Kvibergs marknad.
Avsluta promenaden med att besöka några av de verksamheter och parker som ligger i området. Njut av en lunch på en av de närliggande restaurangerna, höj pulsen på Kvibergs park utegym, eller leta efter guldkorn inne på Kvibergs Marknad. Sedan 1995 har göteborgare färdats till marknaden för att fynda allt ifrån möbler och böcker till porslin och konst. Öppet på lördagar och söndagar mellan 9 och 15.
icon-closechevron-disc-rightmenu