GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Solpaneler på hustak

Teknik som sparar pengar

Från och med 2021 har det blivit möjligt att spara pengar genom att få avdrag på skatten när du installerar solceller, batterier eller laddstolpar. Du kan få 50 000 kronor per år i skattereduktion för grön teknik. 

– Det här är något nytt och väldigt positivt. Det har blivit otroligt mycket enklare för den enskilde att bidra till en mer hållbar framtid, säger Rebecca Palmgren som är produktansvarig på Göteborg Energi.
 
Du som väljer att utnyttja skatteavdraget behöver inte lägga ut några pengar i förväg. Du kan ansöka om skattereduktion både för arbete och material, så länge du beställer materialet från samma företag som gör installationen. Precis som vid RUT eller ROT är skatteredkutionen redan avdragen när du får fakturan från installatören. 

Tidigare har du som äger bostadsrätt eller småhus kunnat ansöka om så kallat investeringsbidrag om du exempelvis velat installera solceller. Processen har dock varit ganska snårig, och även osäker, enligt Rebecca Palmgren.
– Solcellsbidraget bestod av delar från en stor pott pengar. Handläggningstiden var mycket lång men den som ville kunde välja att börja bygga. Dock utan att då veta på förhand om ansökan om bidrag skulle bli godkänd eller inte.

Rebecca Palmgren, Produktansvarig Göteborg Energi.

En del av dem som installerade solceller använde istället ROT för att ansöka om avdrag.
– Men ROT-ersättningen var lägre än investeringsbidraget och det gjorde även att man betade av sin ROT-kvot ganska fort, och inte hade något över om man till exempel ville renovera ett badrum. Nu kan du lätt göra både och. Dessutom får du 50 000 nya kronor varje år.
 
För Göteborg Energi innebär de nya reglerna även vissa affärsmöjligheter, när kunder säljer sin överskottsproduktion från solcellerna till Göteborg Energi.
– Om fler väljer att utnyttja det nya gröna avdraget och investera i solceller kan vi skapa fler relationer med våra kunder, som då kallas ”prosumenter”, en kombination av ”producenter” och ”konsumenter”. Vi uppmuntrar såklart till all sorts grön teknik, säger Rebecca Palmgren. 

Så mycket avdrag på skatten kan du få!

  • Installation till solceller som är nätanslutna: Skattereduktion ges med 15 procent av kostnaden för arbete och material.

  • Installation av batterier/system för lagring av egenproducerad el: Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material.

  • Installation till laddningspunkt, till exempel laddstolpe till din elbil: Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material.

Ladda ner Göteborg Energi

Använd din el på ett smartare och billigare sätt med vår nya app. Här kan du lätt jämföra såld och köpt el, se elpriset timme för timme och få tips om hur du kan påverka din förbrukning för att hålla ner dina elkostnader.

Vill du göra ett miljöval?

Vi har schyssta avtal för dig som privatperson. Vi erbjuder 100% förnybar el, en prisad kundservice och rabatt för nya kunder. Är du redan kund och vill lägga till ett miljöval? Logga in på Mina sidor!
icon-closechevron-disc-rightmenu