GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Lindholmen Göteborg

Energiomställningen i Västsverige

Publicerad augusti 2022.

På kort tid ska näringslivet i Göteborgsregionen ställa om. Vid ett seminarium i Almedalen, den 4 juli, presenterade vi de tre viktigaste prioriteringarna för att lyckas med energiomställningen i Västsverige.

 

​– Det handlar om ett systemskifte. Traditionellt stora CO₂-utsläppare som petrokemin, sjöfarten och tillverkningsindustrin ställer alla om på samma gång. På mindre än 15 år kommer elbehovet vara dubbelt så stort, säger Göteborg Energis VD Alf Engqvist.

På 135 år har effektkapaciteten i Göteborgsregionen byggts upp till dagens 850 MW. En kartläggning av konkreta planer och projekt bland Göteborg Energis största kunder visar att behovet kommer att vara minst 1700 MW år 2035.

– Det här är inga spekulationer. I många fall har kunderna redan fattat investeringsbesluten och betalningsviljan finns. Göteborgsregionen är landets industriella motor och omställningen är otroligt viktig, inte minst för Sveriges konkurrenskraft och sysselsättning. Men rätt åtgärder måste komma på plats, säger Alf Engqvist.

De tre prioriteringar som måste lösas är:

  • Ökad överföringskapacitet till Göteborgsregionen. Göteborg Energi har tagit fram ett konkret förslag på hur effektkapaciteten kan fördubblas genom en ny stamnätsledning.

  • Havbaserad vindkraft. Planerna på havsbaserad vindkraft måste prioriteras och konkretiseras, bland annat genom ökad samverkan mellan prövande myndigheter, kommuner och investerare.

  • Kraftvärmens villkor. Kraftvärmen måste får ersättning för den systemnytta den bidrar till. Inte bara för den el som produceras utan också för att skapa trygga förutsättningar för utbyggnad av volatil kraftproduktion från vind och sol.

Elektrifieringsracet. Hur tar vi täten i energiomställningen? Se seminariumet här.

Alla måste ta sin del i energiomställningen för att säkra näringslivets behov i väst och under Almedalsveckan hade vi en programpunkt där vi samlade representanter från Näringsutskottet, Svenska kraftnät, Volvo Group, Cloudberry, RISE och Preem för att diskutera detta viktiga samarbete. Se seminariumet i efterhand här (extern länk till Vimeo)

Seminarium från Almedalen 4 juli 2022, titta här (extern länk till Vimeo)

icon-closechevron-disc-rightmenu