Publicerad september 2025.
För att kunna minska energianvändandet är det viktigt att först förstå hur och när energin används. I livsmedelsbutiker står kyl- och frysförvaring ofta för omkring hälften av den totala energiförbrukningen, medan belysning utgör cirka en femtedel. Butikslokaler använder energi främst för uppvärmning, kylning, ventilation och belysning.
I de flesta typer av butiker är det vanligt att uppvärmning, ventilation och belysning är de största energiposterna. Vill er butik göra en enklare egen analys är en bra start att logga in på Mina sidor och gå in på statistikfliken. Där hittar du utförlig statistik om er energianvändning, kan göra jämförelser och ta ut rapporter.
För en djupare analys kan en energikartläggning vara på sin plats, som ger insikt i vilka tider förbrukningen är som högst, vad som orsakar det och vilka åtgärder som kan sättas in. Den fungerar som ett beslutsunderlag för att planera effektiva insatser.
Felaktig packning av kyl- och frysdiskar kan leda till både ökad energiförbrukning och försämrad livsmedelssäkerhet. Här är några praktiska tips:
Använd nattgardiner på kyldiskar.
Packa kyldisken lagom, och inte för mycket så att varorna stör kylridån.
Placera belysning utanför den kalla zonen.
Om det är möjligt, återvinn värmen från kylkompressorer.
Undvik fristående kyl- och frysar. De har oftast sämre energieffektivitet än inbyggda lösningar.
Håll temperaturerna på en nivå som är tillräcklig men inte överdrivet kall.
Avfrosta och rengör regelbundet.
Belysning används inte bara för att skapa ljus utan också för att framhäva produkter och förstärka upplevelsen. Faktorer som ljusfärg, spridning och skuggor spelar roll. Den mest energieffektiva belysningen idag är LED-lampor. De har också låg värmeutveckling vilket är bra både för energieffektiviteten och för skydd av värmekänsliga produkter.
Kartlägg befintlig belysning och optimera placeringen.
Minska antalet armaturer där det är möjligt och använd punktbelysning.
Använd LED-lampor så mycket som möjligt.
Använd skymningsreläer eller tidur för utomhusbelysning.
Installera dagsljusavkänning och rörelsedetektorer.
Använd dimfunktioner och ljusa färger i inredningen.
Ventilationen är också en väldigt viktig del att se över, och ska anpassas efter när det är aktivitet i lokalen. Vi har samlat ventilationstips här: Energispartips Företag
BeLivs pågick under 2011-2018 och var ett innovationskluster inom den svenska livsmedelsbranschen i samarbete med myndighet, näringsliv och offentliga aktörer. Nätverket drevs av RISE och finansierades delvis av Energimyndigheten och huvudmålet var att via ökad beställar- och leverantörskompetens erhålla en ökad andel hållbara och energieffektiva livsmedelslokaler. På deras sida finns massor av tips, checklistor med mera om energieffektivisering: RISE hemsida om BeLivs (extern länk).