GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Tips!

Gör kontoret energismart!

Publicerad oktober 2021

Det finns alltid energianvändning och kostnader att se över i ett företag. Här får ni tips på fem sätt att energieffektivisera. Många åtgärder kan göra stor skillnad för kostnaden utan att det märks särskilt mycket ute i verksamheten. 

Hur ser elförbrukningen ut?

Börja med att ta reda på hur elanvändningen ser ut med variationerna mellan dag och natt, helg och vardag. Det gör ni enkelt genom att logga in på Mina Sidor för att se er förbrukning per år, månad och dygn. Nu har ni värden att utgå från för att minska energiförbrukningen.

Eldar ni för kråkorna?

Ventilation, kylning och värme förbrukar mycket energi. Därför kan man spara energi på att reglera så att dessa bara är på när kontoret är öppet. Har ni värme i trappsteg, marken eller i stuprör är det viktigt att den stängs av när vintern är över. Se över era kontrollsystem för värme och ventilation så att de är rätt inställda.

Är det för varmt eller kallt?

Varje extra grad innebär att det går åt fem procent mer värmeenergi. Personer, belysning, datorer och solens instrålning genererar värme och under vintern bör temperaturen i vistelsezoner i kontor inte vara högre än 23 grader.

Lys upp med energisnåla LED-lampor

LED-lampor använder betydligt mindre energi och håller mycket längre än gamla glödlampor och lysrör. En modern belysningsanläggning ger dessutom bättre
arbetsmiljö.

Släck och styr belysningen

Belysning står för ca 20 % av energianvändningen i ett kontor enligt Energimyndigheten så hur den används kan vara värt att titta lite extra på. Finns det belysning som ni kan stänga av eller reglera med tidstyrning och rörelsedetektorer? Är det släckt i alla rum under nätter och helger samt även i förråd, garage och korridorer?

 

 

Energieffektiva produkter

Top Ten Sverige och Naturskyddsföreningen har gjort det väldigt lätt att välja energisnåla produkter. De presenterar de bästa produkterna ur energisynpunkt med syftet att underlätta för konsumenten och påskynda utvecklingen av mer energieffektiva produkter. 

icon-closechevron-disc-rightmenu