GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
En man kontrollerar sin värmepump.
Elnät

Nya elmätaren gör dig energieffektiv

Publicerad februari 2023.

I november 2022 var Petter Andolf bland de första göteborgarna att få sin nya elmätare. Bytet i kombination med flera energieffektiviseringar har inneburit en radikal minskning av hushållets elförbrukning.

– De energibesparande åtgärder jag gjort mellan 2021 och 2022 har sparat mig närmare 15 000 kronor, säger han.

Petter Andolf och hans familj bor i Kvillebäcken. Han kan beskrivas som en aktiv elkund som kör elbil, planerar att skaffa solceller och har flera ”smarta hem”-prylar som bidrar till minskad elförbrukning.

– Bland annat kan vi styra vårt värmesystem, varmvattenproduktion och belysning. Där kan man spara ganska mycket pengar. Jag skaffade också elbil förra våren och gick då över till timpris. 

Samtidigt började Petter leta efter energitjuvar och sätt att reducera dem. Under sommaren började den gamla elmätaren krångla och vid flera tillfällen tappade den kommunikationen helt.
 
– Det gick flera dagar utan att förbrukningen registrerades. När mätaren fungerade igen smetades förbrukningen från tiden för avbrottet ut jämnt över dygnets alla timmar, vilket vad synd för mig som laddade bilen och körde annan tung förbrukning på natten, då elpriserna var lägre.

Elbilen hör till de elprylar i hemmet som kräver mest energi.

Att se sin förbrukning i realtid ger möjligheter

I november kunde Petter lägga problemen bakom sig då han fick den nya elmätaren OMNIA® e-meter installerad i villan. Den har ett nytt kundgränssnitt, HAN (Home Area Network), som levererar detaljerad information om elanvändningen. Till den anslöt han en puls-mätare som hans elhandlare erbjöd och den visar elförbrukningen i realtid.

– När jag använder HAN-porten vet jag att det jag ser här i min app är precis samma information som Göteborg Energi också ser, och som senare kommer hamna på räkningen, säger han. 

Att kunna följa husets realtidsförbrukning ger även en bra möjlighet att kunna felsöka och identifiera eltjuvar.

–  Jag använder också mätaren för att styra effektavgiften, genom att låta elbilens laddbox anpassa sig utifrån hushållets övriga aktuella förbrukning. Jag vill inte förbruka allt för mycket i toppar utan i stället jämna ut förbrukningen, eftersom det ger en lägre avgift. 

Petter Andolf i sitt hem i Kvillebäcken.

En kraftigt minskad årsförbrukning

För Petter Andolf blev bytet kulmen på en process som betyder en kraftigt minskad årsförbrukning – från 17 740 till 11 440 kWh. En minskning med drygt 40 procent. Då är dessutom elbilsladdningen, cirka 1 400 kWh, inkluderad. 

– Min totala elkostnad för 2022 blev runt 30 000 kronor. Om jag hade använt lika mycket energi som året innan hade min kostnad i stället landat på 45 000 kr.

Förutom nämnda åtgärder har Petter sett över sitt värmesystem, tilläggsisolerat vinden, tätat läckor i fönster och dörrar samt dragit ner underhållsvärmen i uterummet och boden.

– Den elektriska golvvärmen i badrummen är numera bara påslagen ett par timmar nattetid, och värmesystemet kör hårdare på natten när elen är billig. Huset behåller sedan den värmen över de dyrare timmarna. Det gör en rejäl skillnad på räkningen, framför allt på vintern.

Vilka är dina bästa tips till den som vill sänka sina elräkningar?

– För den som inte har en massa smarta hem-prylar rekommenderar jag en kartläggning av stora förbrukare. Det finns många prisvärda energimätare som kopplas direkt i uttaget till förbrukaren. Kanske är det värt att byta ut den gamla frysboxen? Det finns även en uppsjö tjänster som ger bra jämförelse med andra hushåll. Du ser hur du själv ligger till och kan tävla mot genomsnittsvillan.

Petter Andolf slår också ett slag för att titta närmare på senaste månadens förbrukningsmönster. Förstår du vad det är som drar mycket el, och när, kan du lättare ändra ditt beteende och flytta förbrukningen till billigare timmar.
– Det tjänar du inte bara pengar på. Vi har framför allt en kritisk energisituation och pågående klimatkris, vi behöver ta hand om vår enda planet. Att spara energi bör ligga i allas intresse.
 
Petter Andolfs hushåll är ett av omkring 275 000 i Göteborg som har fått eller kommer att få sina elmätare utbytta, ett arbete som går i mål i januari 2025. Jätteprojektet är en följd av Energimarknadsinspektionens nya funktionskrav för elmätare. Med de nya elmätarna får kunden bättre möjligheter att effektivisera sin energianvändning och vara aktiv på marknaden.

Läs mer

Här kan du läsa mer om elmätarbytet, vad du behöver tänka på och när vi kommer för att byta mätare i ditt område.

 

icon-closechevron-disc-rightmenu