GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Halvstängd dator

5G för en effektivare framtid

Publicerad november 2022.

Med femte generationens mobilnät går nedladdningarna snabbare. Risken för lagg minskar och fler kan vara uppkopplade samtidigt. På sikt öppnar det också nya möjligheter för sådant som självkörande fordon, AR-upplevelser och sjukvård på distans. 

I flera år har det snackats om 5G. Hur bra allt kommer bli när nätet är utbyggt. Nu börjar antennerna komma på plats och allt fler har 5G i sina mobiler. Men fortfarande återstår mycket jobb innan vi får uppleva de stora fördelarna med den femte generationens mobilnät.
− Utbyggnaden pågår för fullt och längst har vi kommit i de större städerna. I Göteborg kan man ofta se hur det byggs antenner på taken, säger Magnus Hartmann på Göteborg Energi.
Fördelarna med 5G-tekniken är många. I första skedet handlar det om att nätet är snabbare, stabilare och säkrare. När datakapaciteten ökar kan fler enheter än i dag kopplas upp samtidigt och de kan också kommunicera med varandra i realtid.
Jämfört med 4G är den så kallade svarstiden betydligt kortare, det vill säga den tid den tar för signalen att skickas i luften, vilket skapar nya förutsättningar för att styra saker på distans utan att det laggar. Något som industrin har användning för, men som även kommer resultera i en rad nya digitala tjänster även för privatpersoner. 

Remote healthcare, sjukvård på distans, kan till och med bli en fråga om liv och död. Det kan bidra både till en mer jämlik vård över landet och även till bättre akut- och specialistvård.

Möjligheter 5G öppnar upp för

Vad är det då vi kan hoppas på? Ja, vissa saker kan vi än så länge bara fantisera om, medan annat är på gång. Några områden som kan dra fördelar av 5G är e-handel, spel och underhållning. För gamers väntar ett smörgåsbord av nyheter. Som ”cloud gaming”, vilket innebär spelande direkt mot spelleverantörernas servrar. Nästa stora steg är AR, eller augmented reality, där teknik mixas med verklighet för att ge en mer maxad upplevelse.
− Nya former av gaming blir oerhört stort när det fungerar fullt ut, säger Magnus Hartmann.
 
Annat är att stora evenemang kommer gå att avnjuta på ett annat sätt än tidigare. Bland annat kommer du kunna kolla fotbollsmatchen live på arenan, samtidigt som du får närbilder i mobilen. Eller varför inte följa matchen ur din favoritspelares synvinkel?
Men 5G är inte bara nöje, utan också nytta. Remote healthcare, sjukvård på distans, kan till och med bli en fråga om liv och död. Det kan bidra både till en mer jämlik vård över landet och även till bättre akut- och specialistvård. Tänk dig en drönare som levererar sjukvårdsmateriel till en otillgänglig plats när läget är akut. Eller uppkopplade ambulanser som gör avancerad diagnostik möjlig redan under färden?

 
Något vi ofta hör om i sammanhanget är ”sakernas internet” och ”smarta städer”. Vi lär få se fler uppkopplade prylar i framtiden, också i gatumiljön. Och även fordon som utan fördröjning kan kommunicera direkt med till exempel trafikljus, vilket leder till ökad trafiksäkerhet. Dessutom blir det med 5G ännu lättare att styra och optimera flöden av fjärrvärme, el och fordonstrafik, vilket är bra för klimatet. 

Tidigare teknik förstärks

Parallellt med att 5G-nätet byggs upp, förstärks också 4G-nätet. Tanken är inte att det ena nätet direkt ska ersätta det andra, och inte heller är fibernätet på väg bort. För Göteborg Energi, som levererar och bygger stadsfibernätet, handlar det snarare om det motsatta.
− Fiber är nyckeln till att kunna skicka stora datamängder med korta svarstider och stor bandbredd. Det betyder att vi måste kunna leverera mer fiber till mobiloperatörerna, så att de kan koppla upp sina antenner med fiber, säger Magnus Hartmann.

Vill du veta mer?

Läs vidare om 5G och vad det innebär på kort och lång sikt.

icon-closechevron-disc-rightmenu