GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Kungsportsplatsen spårvagnshållplats mitt i vintern, snöig stadsmiljö, treans spårvagn på väg mot kameran.

Fem enkla åtgärder – så sparar du energi i vinter

Publicera januari 2022

Oavsett om snön ligger kvar på marken eller inte är vintersäsongen här. Och som alltid under den kalla tiden på året är det extra viktigt att du tänka över dina val för att spara energi. Vi har listat fem enkla sätt att hushålla med energin. 

 

 

En påbylsatt klädd man hoppar i en säng.

Tänk på värmen

När det är kallt ute kan det vara lockande att ha extra varmt inne. Men kom ihåg att uppvärmningen står för cirka 60 procent av hushållets energiförbrukning. Om du sänker temperaturen en grad kan du spara 5 procent i uppvärmningskostnad! Rekommenderad innetemperatur för vardagsrum är 20 grader. Men i sovrum är rekommendationen 16 - 18 grader. Det sparar energi – och som bonus kan det leda till bättre nattsömn enligt vissa studier.
En hand låter vatten från en dusch strila mellan fingrarna.

Tvätta dig klokt

Att hålla sig ren är nödvändigt. Men tänk på hur länge du står under varmvattenkranen. Den som nöjer sig med fem minuter i stället för femton kan minska sin årsförbrukning med hela 500 kWh i genomsnitt. Om du stänger av vattnet när du schamponerar håret och tvålar in dig sparar du ännu mer.
Ett kylskåp står med dörren på glänt.

Kyl maten rätt

Moderna kylskåp och frysskåp drar mindre energi än gamla. Och ännu mindre drar de om de har rätt temperatur. Mät därför gärna temperaturen i kyl och frys. Sex plusgrader i kylen och 18 minusgrader i frysen räcker gott. Frosta också av regelbundet, det gör att kylaggregatet drar betydligt mindre energi. Så här i vintertider kan du även passa på att kyla ner matlådor utomhus innan de ställs in i kyl och frys.
En kastrull med lock på.

Värm maten rätt

Visste du att du kan minska energiförbrukningen med en tredjedel genom att lägga lock på kastrullen när du kokar vatten på spisen? En vattenkokare är en också ett energisnålt alternativ när det passar. Och vid uppvärmning och tillagning av små mängder drar mikrovågsugnen i många fall mindre el än spisen.
Två smartphones ligger på laddning.

Stäng av

Under de kalla månaderna kanske du kryper ner under filten och ökar tiden du tillbringar framför olika skärmar. Mysigt! Men kom ihåg att stänga av ordentligt. Apparater i standby-läge slukar två procent av landets totala elförbrukning.

Byt ut glödlampor mot LED

Här kan du både spara miljön och kronorna. Hos Konsumentguiden kan du räkna ut hur mycket du sparar per år på att byta från glödlampor till LED. 

 

 

Vill du ha fler tips?

Små förändringar i vardagen kan göra stor skillnad för plånboken – och miljön. Vi ger dig åtta smarta tips på hur du kan bli en mer medveten energikonsument.

 

 

icon-closechevron-disc-rightmenu