GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
gran på mossa
8 vardagstips

Energispartips

Små förändringar i vardagen kan göra stor skillnad för plånboken – och miljön. Vi ger dig åtta smarta tips på hur du kan bli en mer medveten energikonsument.

  • Det går åt mycket vatten för att producera bomull. För att tillverka ett enda par jeans behövs det till exempel 11 000 liter vatten! Genom att handla second hand sparar vi hela 97% energi.
  • Belysningen står för en fjärdedel av hemmets energianvändning. Om du byter ut alla dina lampor till LED så kan du minska din elräkning med upp till 20%.
  • Återvinn mera! En enda konservburk som återvinns räcker till energi som motsvarar 7 timmars tv-tittande – eller ett helt dygn vid datorn.
  • Glöm inte att sortera dina värmeljushållare. Om hela Sverige skulle sortera alla sina värmeljusbehållare skulle vi spara 1 000 ton koldioxid per år.
  • Har du droppande kranar i ditt hem? Tänk på att en enda kran som står och droppar under ett års tid skulle kunna fylla hela 100 badkar.
  • Visste du att 10% av all hushållsel går till teknik i standby-läge? Alltså datorer, tv-apparater och annat som inte stängts av. Energin från alla apparater i standby-lägen skulle räcka till att värma upp 64 000 villor under ett helt år.
  • Att sänka inomhustemperaturen är ett enkelt sätt att spara mycket energi. Visste du att varje extra grad drar cirka 5% mer energi? Samma sak gäller för din frys.
  • Vår mat står för en fjärdedel av hushållens klimatpåverkan. Med ändrade matvanor skulle vi enkelt kunna halvera koldioxidutsläppen. Visste du till exempel att 1 kilo nötkött orsakar tio gånger så mycket växthusgaser som 1 kg kyckling?
Idag orsakar svenskarnas genomsnittliga livsstil och konsumtion en klimatpåverkan på omkring 11 ton koldioxid per år. Enligt Naturskyddsföreningen behöver dessa minska börja minska genast och till cirka 1,7 ton per capita senast år 2045 för att vara i linje med Parisavtalet om klimatet.

Källa: Naturskyddsföreningen
jeans som hänger på rad

Kan du svaren i vårt hållbarhetsquiz?

Svara på tre frågor och bli energismart på kuppen. Eller utmana en kompis och sprid hållbarhetstänket vidare.
icon-closechevron-disc-rightmenu