GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Liseberg Oceana

Hej Sankt Pauligatan. Nu fixar vi ditt fjärrvärmenät!

Publicerat juni 2023

Grävmaskiner, långa rör, personal i neongula jackor… Du har utan tvekan märkt av att vi gräver i gatan hos dig. Det är för att vi åtgärdar och reinvesterar en ledningssträcka på ca 400 meter i ditt fjärrvärmenät. Varför då och varför just nu?

Vi jobbar ständigt med att förbättra fjärrvärmenätet för att göteborgarna ska få en så stabil och trygg värmeleverans som möjligt, och nu är det dags för ledningssträckan på Sankt Pauligatan. Den byggdes redan 1974 och har bara ett par år kvar tills den passerar sin bedömda livslängd. Under det senaste året har skadefrekvensen och därmed antalet driftavbrott ökat kraftigt i relation till övriga fjärrvärmenätet vilket ligger till grund för reinvesteringen.

I samband med detta görs även en förstärkning genom att göra dimensionen på huvudledningen större, vilket betyder att kapaciteteten i nätet kommer öka och bli mer robust i det långa loppet. 

När man gräver i gatan så blir det ofta svårare att komma fram med både bussar, bilar och cyklar men även för den som går. Vi förstår att det inte är önskvärt, men hoppas på er förståelse under grävperioden. Om möjligheten finns att välja en annan väg under tiden arbetet pågår, så rekommenderar vi dig att göra det. 

Det kan vara klokt att skjuta på eventuella projekt så som renoveringar och liknande då arbetet även kommer att innebära ett par driftavbrott i fjärrvärmeleveransen. Tiderna för avbrott kommer vi avisera till dem det berör cirka tre veckor i förväg. Det kan också förekomma kortare avbrott som vi kommunicerar så snart vi har möjlighet. Dock kommer inte avbrotten påverka din leverans av kallvatten eller el.

Vi hoppas vara klara med arbetet nu i december. Därefter kommer din fjärrvärmeleverans vara säkrad en lång tid framöver, då de nya ledningarna har en teoretisk bedömd livslängd på 90 år!

Så, hur går det egentligen till när vi gräver i gatan?

Det kanske ser ut som att vi bara dyker upp en dag och börjar väsnas, men så är det givetvis inte. Vill du veta hur allt går till från planering, riskidentifiering och slutligen själva genomförandet? Läs mer i artikeln nedan.

icon-closechevron-disc-rightmenu