GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
BRF Stengodset en molnig aprildag.

Bostadsrättsföreningen bytte bort bergvärme

Publicerad april 2022.

Med två uppvärmningsmetoder, fjärrvärme och bergvärme, skulle man lätt kunna tro att de boende i BRF Stengodset på Hisingen aldrig skulle uppleva värmebrist när fastigheten blev inflyttningsklar år 2010.

Men det var precis vad som hände. Problemet löste de tillsammans med oss på Göteborg Energi.

Åke Söderberg tar emot oss på BRF Stengodset - ett stenkast från Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg. Han har varit styrelseledamot i föreningen sedan 2015 och redan när han tillträdde hade problemen med värmen och varmvattnet börjat bli tydliga. 

- För det mesta gick det an, trots problemen, säger Åke

- De flesta vintrar har ändå varit rätt milda på senast. Men något år slog kylan till så det small om det. Alla boende i våra 133 lägenheter märkte nog av det, men speciellt de boende i vårt niovåningshus. Vi fick fixa extra el-element till dem, berättar han.

- Vi kunde inte ha det så här en vinter till insåg vi.

Så de tog ett samtal med Bredablick, sin tekniska förvaltare, och landade i att ringa Göteborg Energi. 

Bergvärme blev fjärrvärme

BRF Stengodset beställde en statuskontroll av oss på Göteborg Energi för att undersöka sin värmeanläggning. Vår energitekniske fastighetsförvaltare David Borg och tekniker Jörgen Lorentsson tittade därmed förbi föreningen och spenderade en halvdag med att undersöka hur värmefördelningen fungerade på systemnivå och hur den kunde utvecklas.

- Vi gjorde vissa optimeringar i inställningarna på bergvärmepumparna som nog förbättrade värmen lite grann, säger David Borg och fortsätter:

- Men vi kunde snabbt konstatera att föreningens värmeproblem bottnade i att värmepumparna helt enkelt var för gamla. De orkade inte med att förse alla de boende med värme. Vi undersökte möjligheten att rusta upp dem, men konstaterade att det skulle kosta orimligt mycket.

- Så vi presenterade två alternativ för bostadsrättsföreningen. Antingen att köpa nya bergvärmepumpar, vilka har en livslängd på 10-15 år, eller helt enkelt göra sig av med bergvärmen och satsa helhjärtat på fjärrvärme istället. Kostnaden skulle inte skilja sig speciellt, sett över tid, och leveranssäkerheten skulle bli högre. Så, ja, bostadsrättsföreningen tyckte alternativ två blev bäst.

Förhandlingarna kom igång och vår säljare, Jacob Nolby, hade avstämningar med BRF Stengodsets styrelse, svarade på frågor och förklarade hur det hela skulle gå till. Papper skrevs på och bygget började. Strax innan jul, år 2021, stod allt klart.

Åke Söderberg, styrelseledamot i BRF Stengodset sedan år 2015

Energioptimering löste sista knuten

Fast det fanns ett problem. Fjärrvärmen som en gång dragits till fastigheten var egentligen inte dimensionerad för att helt ersätta bergvärmen. Men även här hade vi på Göteborg Energi en lösning: energioptimering genom värmefördelning.

Åke pekar på ett av elementen i rummet där vi sitter och förklarar: 

- Om mängden fjärrvärme inte räcker till, så kan fastigheten ”låna” värme av sig själv. Så när föreningens medlemmar tar sin morgondusch omfördelas värmen från elementen till att värma vatten. Elementen håller ju nämligen uppe temperaturen ett bra tag efter att de stängs av och som boende märker man knappt något. 

Och nu, cirka fyra månader efter att bytet från bergvärme till fjärrvärme stått klart, hur tycker Åke att det har gått?

- Det var lite problem de första 2-3 veckorna, men Göteborg Energis underleverantörer var snabba och engagerade med att fixa det. Sedan dess har jag inte hört talas om några problem alls, säger Åke.

- Så det känns tryggt med lösningen vi fått. Inte bara för att fjärrvärme är lätt att ha att göra med, men för att det är just Göteborg Energi som levererar den. De är ju en del av Göteborgs Stad, så de lär inte försvinna någonstans – och dessutom stannar deras vinst i Göteborg, avslutar Åke.

icon-closechevron-disc-right