GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Göteborg Energis Jennie Sjöstedt och Isabella Andersson pratar med elnätskunden Magnus Eldén över en kopp kaffe.

Har effektavgiften haft önskad effekt?

Jennie Sjöstedt, chef för avdelningen Kund och affär på Göteborg Energi Elnät, och Isabella Andersson, kundvårdansvarig på samma avdelning, i samtal med elnätskunden Magnus Eldén över en kopp kaffe.

Publicerad februari 2023.

Nu har göteborgarna haft den nya prismodellen på elnätsavgiften, med en inbakad effektavgift, sedan hösten 2021. Har de ändrat sitt elanvändande? Och vad tycker de om den nya avgiften? Magnus Eldén är en av Göteborg Energis mest engagerade elnätskunder och han är tydlig med vad han tycker. ”Effektavgiften är min baby!”

Varför tog Göteborg Energi fram effektavgiften?

Redan innan den pågående energikrisen var ett faktum, hade Göteborg Energi liksom övriga energibranschen varnat för att västra och södra Sverige inom ett par års tid kommer att få problem med både tillräcklig elproduktion och elnätskapacitet. Elektrifieringen och omställningen av transportsektorn är viktiga för regionen och kräver utökad elproduktion. Men behoven slutar inte där.  

Elnätets kapacitet är begränsad ända från högspänningskablarna ner till lågspänningskablarna på gemene mans villagata där det nu står fler och fler elbilar. Vårt lokala elnät är byggt för en långsam och stadig ökning av elbehovet och är därför inte rustat för att hushåll som tidigare kanske hade effekttoppar på 4–5 kW plötsligt kräver 11–22 kW. Henrik Sangö är prisanalytiker på Göteborg Energi:

– När vi som första stora elnätsbolag lanserade en effektavgift som en del av elnätsavgiften så var tanken att den skulle verka förebyggande. Vi sänkte samtidigt priset på de två andra komponenterna i elnätsavgiften, den fasta delen och elöverföringsavgiften, för att prismodellen ska vara intäktsneutral. Matematiken och budskapet är enkelt: alla kunder tjänar på att plana ut sin elanvändning. Många andra elnätsbolag har valt att ha olika avgifter baserat på storleken på säkringen. Men då får du betala för vad du KAN tänkas använda, och inte för vad du faktiskt använder, säger Henrik Sangö.

Mätaringenjör David Svensson och prisanalytiker Henrik Sangö deltog också i samtalet, tillsammans med Jennie Sjöstedt.

Har effektavgiften haft effekt då?

Svaret är inte helt enkelt. Nu sammanföll lanseringen av effektavgiften i viss mån med energikrisen. Det har pumpats ut information om stigande elpriser och varningar om att Svenska kraftnät kan behöva stänga ner delar av elnätet. 

– Om vi tidigare haft problem med att nå ut med vårt budskap till kunderna så hjälpte energikrisen oss att få alla att intressera sig för hur man kan sänka sina kostnader och samtidigt avlasta elsystemet. Göteborgarna har blivit jätteduktiga på att planera sin energiförbrukning och i januari gick elanvändandet ner 15 procent mot samma månad föregående år. Men det beror såklart mer på elpriserna än effektavgiften, säger Jennie Sjöstedt, chef för avdelningen Kund och affär på Göteborg Energi Elnät.

– Samtidigt har det tillkommit till exempel tusentals nya elbilar till våra kunder under perioden, och att vi ändå inte sett något ökat el- eller effektuttag tolkar jag som att man ändrat beteende, inflikar Henrik Sangö.

Magnus Eldén har på fritiden utvecklat sin egen programvara för att så effektivt som möjligt få ner sin energiförbrukning.

Nu får jag billigare elräkningar än innan effektavgiften, trots att elpriserna samtidigt gått upp.

Magnus Eldén, elnätskund hos Göteborg Energi.

Gör effektavgiften det dyrare för kunderna?

När informationen om Göteborg Energis ändrade prismodell damp ner i brevlådan hos Hisingsbon Magnus Eldén var hans första reaktion allt annat än glad.

– Jag blev jätteirriterad. Varför gjorde man så här, och varför fick jag veta det först nu?

Magnus Eldén är programmerare och förtjust i att ”nörda ner sig” i ämnen, och snart vände han irritationen till kunskapstörst och kreativitet. Hur skulle han kunna få ner sin effektförbrukning? Han hade inga förkunskaper om elmarknaden.

– Det finns goda allmänna råd för att plana ut effekttopparna för den som intresserar sig på en lagom nivå, Göteborg Energi och flera andra kunniga företag och organisationer har delat med sig. Men jag ville dyka djupare. I nästa steg blev det lite av en sport att lägga mig under mina föregående nivåer.

Genom ett par mindre investeringar i material, och desto mer i arbetstid, tog Magnus fram ett script (ett litet program) som styr hans värmepump och elbilsladdare. 

– Man kan absolut undvika att få betala en hög effektavgift utan att skaffa särskilda prylar och programmera ett script. Det räcker långt med att man använder sina mest elslukande prylar klokare. Men jag gillar som sagt att nörda ner mig. Nu får jag billigare elräkningar än innan effektavgiften, trots att elpriserna samtidigt gått upp.

Magnus program ser till exempel till att värmepumpen tar hänsyn till både prisnivå och väderprognos. Kommer det bli en kall och dyr vinterdag producerar den mer värme på natten som sedan räcker för att hålla det välisolerade huset varmt under dygnets dyrare timmar. Och hans elbilsladdare portionerar ut laddningen i kortare perioder för att undvika effekttoppar.

Vad Magnus Eldén tycker om effektavgiften är som sagt ganska tydligt.

– Ju mer jag läste på om ämnet, desto tydligare blev det för mig att jag tyckte det var rätt att skapa en effektavgift. Sedan har jag jämfört med effektavgiftsmodeller hos andra elnätsbolag i Sverige, Norge och Belgien och får säga att Göteborg Energi valt en så rättvis och samtidigt begriplig modell som möjligt. 

– Det finns så klart potential till förbättring vilket jag vet att Göteborg Energi jobbar med. Jag ser fram emot att se vad ni gör, effektavgiften är min baby också numera.

Tänk på att:

  • Sprida ut ditt användande av hushållets elprylar så att det samlade effektuttaget inte blir så högt vid ett och samma tillfälle. 

  • Försök att ladda el-bilen på låg effekt, under så lång tid som möjligt och vid en tidpunkt när du inte använder så många andra elprylar i hemmet.

Mer läsning

icon-closechevron-disc-rightmenu