GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
gg
Gasnät

Liba Bröd gräddar med gas

Om ett bröd ska bakas i 500-600 grader är det gas som gäller för att värma ugnen. På Liba Bröd i Gamlestaden jobbar man treskift för att grädda runt 300 000 bröd — per dygn. 

— Med den intensiva värmen vi behöver passar det bäst med gas och vi har nu gått över från natur- till biogas, säger Elias Fadel, vd på Liba Bröd.

Hårnät på. Vit rock likaså. Från kafét blir vi sen lotsade via kontor och lager vidare mot verksamhetens hjärta. Den lite fuktiga värmen slår emot oss, ljudet från maskinerna som blandar, gräddar, packar – och så doften.  

— Svenskt vete, vatten, jäst, salt och lite socker, rabblar Elias Fadel. Det är allt.

Han bör veta. Så länge han kan minnas har han varit med sin pappa Nasif på jobbet. Ränt runt, ätit otaliga bröd och småpratat med medarbetarna. Till en början innebar det familj och vänner men allt eftersom Elias har vuxit och erövrat mer krävande uppgifter i bageriet har också verksamheten blivit större. 

— På kontoret är vi fortfarande många familjemedlemmar; min fru, min pappa, min bror, min farbror… Men inom hela företaget är vi idag över 150 anställda, säger Elias Fadel.

Bröd som gräddas i ugnen som drivs av gas.

Gas rätt energi på rätt plats

2020 tog han över som vd efter sin far. Pappa Nasif är dock fortfarande i högsta grad närvarande. Vårt besök sammanfaller också med att en ny ugn levereras. Uppståndelsen är stor, den väldiga maskinen högblank. Många har samlats runt det uppsågade hålet i väggen för att hjälpa till och för att klura över hur den kantiga nykomlingen ska komma på plats. 

— Den här nya ugnen är för vår fjärde produktionslinje som vi håller på att bygga upp och som vi planerar ska vara igång innan sommaren, säger Elias.

Det traditionella brödet gräddas i bara åtta sekunder. I gengäld håller ugnarna oerhört hög temperatur. 

— En bråkdel av spillvärmen används till att värma vårt vatten men vi skulle egentligen kunna öppna spa på tomten, säger Elias och skrattar. 

För Göteborg Energi är Liba Bröd ett tydligt exempel på när rätt sorts energi används på rätt plats.

— För en sådan här verksamhet är gas outstanding, du kan aldrig uppnå samma höga effekt med el, säger Marie Irvemo, kundansvarig gasnät, Göteborg Energi.

Elias och Nasif Fadel i sitt bageri.

Från Libanon via Malå och Göteborg till din brödhylla

Pappa Nasif kom tillsammans med sin fru Rita från Libanon till västerbottniska Malå 1989. Övertygad om att han skulle bryta den fyra generationer långa traditionen med att vara bagare. Han hade jobbat heltid i sin fars bageri sedan tidiga tonår och visste hur slitigt det var. Men livet blir inte alltid som man tänkt sig. Efter att under lång tid ha sökt jobb konstaterade Nasif Fadel att han hellre blir bagare än riskerar att bli arbetslös. Och om det är ett orientaliskt tunnbröd man är duktig på att baka funkar det inte att bo i Norrland där de är stolta och glada över sitt eget tunnbröd. Nasif tog sikte på Göteborg. 

Idag hittas Liba Bröd på de vanliga brödhyllorna i butiker över hela landet. Även om den breda basen kunder har sina rötter i mellanöstern har allt fler infödda svenskar fått upp ögonen för brödet som går att fylla med vad man vill. Eller använda som botten. 

— Vi var med på en mässa där vi hade en kock med oss som gjorde pizza på vårt bröd och då fick det en skjuts, säger Elias.

Bageriet i Gamlestaden har byggts ut till en modern anläggning på 6 000 kvadratmeter med 900 solpaneler på taket. Bolaget omsätter över 250 miljoner och har lite smått börjat sälja bröd även till Norge, Danmark och Island. I anslutning till bageriet finns idag också ett stort kafé som säljer sötsaker från mellanöstern, piroger – och bröd såklart. 

— När man idag gör undersökningar av vilka andra produkter som ligger i varukorgen när en kund köper Liba Bröd är olika slags energidrycker med på topp tre-listan, säger Elias. Det tolkar jag som att det är väldigt blandade målgrupper som köper vårt bröd, det är roligt.

Kontakt

Är ert företag intresserat av att ansluta er till gasnätet? Kontakta vår säljare Marie Irvemo så hjälper hon dig.
icon-closechevron-disc-right