GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Fåglar på luftledningar, en del av elmarknaden
Guide

Miljö och klimat

Elens ursprung

Sverige producerar nästintill 100% fossilfri el som vi alla får möjlighet att ta del av. Det gör oss glada. För vi är övertygade om att en hållbar stad börjar i vår vardag. Där vill vi finnas och göra det enkelt för dig att leva mer klimatsmart. 

 
Vårt bästa tips är att välja en elhandelsleverantör som kan hjälpa dig göra smarta val och som värdesätter fler saker än att bara tjäna pengar. Någon du kan lita på och som jobbar för en hållbar framtid. Som oss till exempel. För hos oss på Göteborg Energi är det en självklarhet att arbeta för en klimatneutral stad. Och dessutom går vår vinst tillbaka till Göteborgarna. Bra va? För det är tillsammans vi lyckas bäst. 

Viktigt om elens ursprung

 
Den el vi levererar har vi antingen producerat själva i någon av våra solcellsparker Nya Solevi och Solinavium, något av våra vindkraftsverk eller kraftvärmeverk. Men merparten köper vi in från olika vatten-, sol-, eller vindkraftsproducenter och via den nordiska elbörsen. 

Även om vi i Sverige nästan enbart producerar förnybar och fossilfri el idag finns det några saker om dess ursprung som kan vara bra för dig att känna till. 

  • Oavsett hur elen produceras går den rakt in i samma system och blandas. Vi kallar det energimix. Elen du använder kan alltså inte fysiskt härledas till en solcellspark eller vindkraftverk, utan det är omständigheter som väder, geografiskt läge och efterfrågan som avgör vilken el som just nu kommer ur ditt eluttag. 

  • En ursprungsgaranti är ett digital certifikat som säkerställer att lika mycket el som du använder har producerats någon gång de senaste 12 månaderna från det kraftslag du valt.

  • En ursprungsgaranti är giltig i 12 månader och kan säljas inom EU av elproducenten. Handeln med ursprungsgarantier är fristående från själva elhandeln och är till för att du ska kunna få information om var elen kommer ifrån.  

På din faktura hittar du information om ursprungsmärkning av den el du köpt. 

Så, hur kan vi göra en klimatpåverkan på riktigt? Jo, främst genom att använda mindre el! Till exempel med hjälp av vår app. Där kan du följa din förbrukning och du hittar även bra verktyg som Elkollen.
 
Är du nyfiken på att se var elen i Europa kommer från i realtid? 

Kolla här: https://app.electricitymaps.com/zone/SE
 

Ursprung och miljöpåverkan 2022

I tårtdiagrammen nedan kan du se ursprunget för den el vi levererar och produktens miljöpåverkan. Det första diagrammet visar vår samlade elförsäljning fördelat på förnybar el (sol-, vind-, vattenkraft och biobränsle), fossila bränslen (kol, olja, naturgas och torv) samt kärnkraft. Diagram nummer två beskriver ursprunget för tillvalsprodukterna VattenEl, VindEl, SolEl och el märkt med Bra Miljöval och all den förnybara el som du som privatkund får som standardval utan extra kostnad. Det sista diagrammet visar ursprung för el till de företagskunder som inte aktivt gjort något miljötillval.  

Siffrorna som visas är från föregående år och uppdateras varje år i juni

Bolagets samlade elförsäljning

CO2-utsläpp: 93 g/kWh Kärnbränsleavfall: 0,3 mg/kWh

Försäljning till alla privatkunder samt företag med miljötillval

CO2-utsläpp: 0 g/kWh Kärnbränsleavfall: 0 mg/kWh

 

 

Elmix för företagskunder som inte gjort miljötillval

CO2-utsläpp: 355 g/kWh Kärnbränsleavfall: 1,0 mg/kWh

Sammanställning elens ursprung 2022

Bolagets samlade elförsäljning

CO2-utsläpp: 121 g/kWh Kärnbränsleavfall: 0,2 mg/kWh

Försäljning till alla privatkunder samt företag med miljötillval

CO2-utsläpp: 0 g/kWh Kärnbränsleavfall: 0 mg/kWh

Elmix för företagskunder som inte gjort miljötillval

CO2-utsläpp: 451 g/kWh Kärnbränsleavfall: 0,7 mg/kWh

man väljer elavtal på laptop

Du tjänar på att välja elavtal

Om du ansluter dig till elnätet utan att aktivt välja ett elhandelsavtal så får du automatiskt ett elavtal med anvisat elpris. Det är sällan ett bra ekonomiskt val. Vi rekommenderar alla våra kunder med anvisat elpris att istället teckna ett avtal med fast eller rörligt elpris hos oss. Uppdatera ditt elavtal genom att gå in på Mina sidor.

Gör ett miljötillval

När du och ditt företag väljer förnybar el hjälper ni till att snabba på utvecklingen mot en mer hållbar elproduktion. Genom att välja miljötillval är ni som kunder med och påverkar elens ursprung.

Vanliga frågor och svar

Har du mer frågor om elproduktionens påverkan på miljö och klimat? Du hittar kanske uppgifterna du söker bland våra vanligaste frågor och svar.

icon-closechevron-disc-rightmenu