Vad är det genomsnittliga elpriset för aktuell månad och historiskt? Hur sätts elpriset och vilka delar består det av? På den här sidan får du information om hur elpriset fungerar och analys kring elmarknaden.
Sverige är indelat i fyra elområden, vilket elområde ditt företag tillhör styrs av var i Sverige ni är placerade:
Elområde 1: Norra Sverige som bland annat täcker in orterna Skellefteå och Piteå
Elområde 2: Ett område som bland annat täcker in orterna Umeå och Sundsvall
Elområde 3: Ett område som bland annat täcker in orterna Gävle, Stockholm, Göteborg, Varberg
Elområde 4: Ett område som bland annat täcker in orterna Falkenberg och Malmö
För detaljerad karta över elområdena: Här kan du se vilket elområde ni tillhör (extern länk)
Elpriset består av flera olika komponenter, här går vi igenom våra olika avtalsformer och förklarar vad som ingår för att du ska kunna förstå delarna i ditt elpris på fakturan bättre.
Det är bra att bilda sig en uppfattning om hur dessa priskomponenter skiljer sig åt mellan olika avtalsformer och elhandelsbolag. Det hjälper dig att göra ett medvetet val som passar dina behov.
Till varje avtalsform tillkommer en fast avgift per anläggning.
Ett timprisavtal baseras på det aktuella spotpriset för varje förbrukad kilowattimme. Avtalet passar dig som har möjlighet att anpassa din elanvändning till när elen är som billigast.
Spotpris
Det
aktuella priset för el på elbörsen som sätts timme för timme och varierar
mellan Sveriges elprisområden. Fungerar som grund för samtliga timprisavtal på
marknaden och är samma för alla elhandelsbolag. Med timprisavtal betalar du utifrån
ditt unika förbrukningsmönster.
Rörliga kostnader
Elcertifikatsavgift: Lagstadgad
avgift för alla elanvändare som syftar till att stödja utbyggnaden av förnybar
elproduktion i Sverige. Elcertifikatsavgiften tas ut av alla elhandelsbolag,
men priset kan skilja sig åt beroende på när och hur elcertifikaten köptes in.
Handels-
och myndighetsavgifter: Speglar de
kostnader som vi som elleverantör har för att köpa och sälja el, t.ex. avgifter
till Svenska Kraftnät, elbörsen Nord Pool, och balansansvarig part.
Påslag: Avtalat påslag i öre per kilowattimme som vi som elhandelsbolag har för att sälja el till dig som kund.
Med ett rörligt månadspris betalar du ett elpris som varierar beroende på marknadspriserna. Priset varierar månad för månad och passar dig som vill använda elen när du vill på dygnet.
Medelspotpris: Ett medelvärde av månadens alla spotpriser på elbörsen för respektive elområde, det betyder att elpriset du betalar speglar marknadens utveckling. Medelvärdet är oviktat, vilket innebär att varje enskild timmes spotpris väger lika mycket.
Rörliga kostnader
Elcertifikatsavgift: Lagstadgad avgift för alla elanvändare som syftar till att stödja utbyggnaden av förnybar elproduktion i Sverige. Elcertifikatsavgiften tas ut av alla elhandelsbolag, men priset kan skilja sig åt beroende på när och hur elcertifikaten köptes in.
Handels- och myndighetsavgifter: Speglar de kostnader som vi som elleverantör har för att köpa och sälja el, t.ex. avgifter till Svenska Kraftnät, elbörsen Nord Pool, och balansansvarig part.
Profilkostnad (volymviktning): Eftersom medelspotpriset inte tar hänsyn till när på dygnet elen faktiskt förbrukas, gör det att vår verkliga kostnad för inköpt el från elbörsen i regel blir högre än medelspotpriset. Detta eftersom många kunder förbrukar mer el när priset är högre, till exempel på morgon och kväll. Profilkostnaden är alltså en justering för att hantera skillnaden mellan medelspotpriset och den faktiska kostnaden för inköp av el från elbörsen.
Påslag: Avtalat påslag i öre per kilowattimme som vi som elhandelsbolag har för att sälja el till dig som kund.
Med ett fast avtal har du ett bundet elpris under hela avtalets längd. Det passar dig som vill ha en trygghet i att priset inte kommer förändras.
Fast elpris - Ett avtalat fast pris per kilowattimme som gäller för en bestämd tidsperiod. Det fasta elpriset innebär att ditt elpris är låst under hela avtalsperioden, oavsett hur priserna på elbörsen förändras. I det fasta elpriset är kostnad för el, elcertifikatsavgift, handels- och myndighetsavgifter och påslag inkluderat.
Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta ett avtal som passar just era behov!
God hydrobalans, varmt och soligt på kontinenten och flera negativa elpristimmar samt volatil bränslemarknad kopplade till omvärldsoroligheter, det är juni månad!
SE1 hade ca 14% av alla timmar under månaden där elpriset var negativ, SE2 ca 16%, och SE3 & SE4 ca 12%.
Systempriset för månaden landade på ca 19,28 öre/kWh. Spotpriserna i SE1 och SE2 snittade under månaden på ca 2,77 öre/kWh resp. 4,54 öre/kWh, medan SE3 låg på 20,75 öre/kWh och SE4 på ca 37,08 öre/kWh. Under månaden hade SE1 fyra dagar med ett dygnspris under noll, SE2 tre dagar och SE3-SE4 en dag. SE1 och SE2 hade under månaden 104 resp. 114 negativa elpristimmar, SE3 och SE4 hade 89 timmar. Majoriteten av de negativa elpristimmarna inträffade mitt på dagen då det är hög solkraftsproduktion, särskilt om det sammanföll under de timmar som vindkraftsproduktionen också var hög.
Temperaturen i Norden har varit ganska normal under månaden. Under andra och slutet av tredje veckan var det några dagar med något lägre temperatur, men det förekom också dagar med något lägre temperaturer, men det förekom också dagar då temperaturen låg något över normalen. Generellt har temperaturen legat på relativt normala nivåer under perioden.
Nederbördsnivåerna under månaden var rätt så växlande, det var mycket nederbörd vissa dagar och andra dagar var det betydligt mindre nederbörd. Dessa variationer i nederbörd ledde också till större variationer i hydrobalansen. Sammanlagt för hela månaden låg nederbördsnivåerna över det normala. Den nordiska hydrobalansen var i överskott under hela perioden. Ett överskott i hydrobalans betyder mer tillgång till billigare kraft.
Vindkraftsproduktionen i Norden låg generellt sett mycket nära det normala, även om det kunde variera mellan veckorna. Under andra veckan var produktionen något sämre, liksom vid ett par dagar mot slutet av månaden. I övrigt var vindkraftsproduktionen ganska normal eller över normalnivå. På grund av vår koppling till kontinenten påverkas våra elpriser också av vädersituationen där. I Tyskland blåste det under månaden vissa dagar väldigt bra, medan andra dagar var något sämre. Totalt sätt under månaden blåste det bra i Tyskland i förhållande till det som är säsongsnormalt. Bristande vindkraft i Tyskland kompenserade att det blåste bättre i Norden under dessa dagar, och att solkraften på kontinenten var något högre än normal. Detta bidrog till att spotpriserna i Sverige inte påverkades allt för mycket av svaga vindar i Tyskland.
Solkraftsproduktionen i Norden var bra, men på grund av det lågtrycksdominerande vädret låg produktionen under normalen under större delen av månaden. På kontinenten dominerades vädret av högtryck, vilket ledde till mindre molnighet och därmed högre solkraftsproduktion. Mer förnybar produktion betyder lägre elpriser.
Den nordiska kärnkraftskapaciteten har under juni månad legat i snitt runt 73% av den totala kapaciteten på 11,3 GW. Det är fortfarande revisioner som pågår och vissa kärnkraftverk har haft andra underhållsarbeten och tekniska problem som tvingat anläggningar att minska produktionen eller förlänga revisionsperioden. Problem med kärnkraftverken påverkar spotpiserna.
Det var en ganska turbulent månad för gas och olja efter att Israel överaskade Iran med ett anfall mot kärn- och militära anläggningar. Detta orskade oro för att Hormuzsundet skulle stängas, vilket i sin tur ledde till högre bränslepriser, på grund av oro för att det skulle leda till ett minskat utbud av fossila bränslen till Europa. De ökade bränslepriserna drev upp priset på elterminerna, men ett överskott i hydrobalansen begränsade prisuppgången. I slutet av månaden kom uppgifter om en vapenvila, detta fick priset på gas och olja att falla kraftigt, vilket även bidrog till lägre priser på elterminerna.
Trots att det kvarstår osäkerheter kring konflikterna i Mellanöstern och den ekonomiska oron kopplat till Trump, rör sig terminspriserna stabilt mot slutet av månaden.
Här kan du se utvecklingen för rörligt elpris. Priserna nedan visar medelspotpriset (oviktat medelvärde) för de fyra olika elområdena per månad. Här visar vi löpande prisutvecklingen de senaste 12 månaderna.
Om du håller muspekaren över diagrammet får du exakta prisuppgifter för respektive elområde och månad.