Håll dig uppdaterad om hur energimarknaden rör sig och ta del av både aktuellt och historiskt rörligt elpris.
Sverige är indelat i fyra elområden, vilket elområde ditt företag tillhör styrs av var i Sverige ni är placerade:
Elområde 1: Norra Sverige som bland annat täcker in orterna Skellefteå och Piteå
Elområde 2: Ett område som bland annat täcker in orterna Umeå och Sundsvall
Elområde 3: Ett område som bland annat täcker in orterna Gävle, Stockholm, Göteborg, Varberg
Elområde 4: Ett område som bland annat täcker in orterna Falkenberg och Malmö
För detaljerad karta över elområdena: Här kan du se vilket elområde ni tillhör (extern länk)
Prisbilden på spotmarknaden fortsätter att vara låg, och snittpriset för augusti är det lägsta vi sett i år i de flesta elområden. En bidragande orsak är den lägre konsumtionen än normalt, vilket kan förklaras av flera faktorer.
En av dessa är att temperaturen varit relativt normal. Vi har haft dagar med både högre och lägre temperaturer än vanligt, och medeltemperaturen för augusti var cirka 0,5 grader varmare än normalt. Detta var dock inte tillräckligt för att öka efterfrågan på kyla i hem och lokaler, vilket är vanligare i Europa men förekommer även här i Norden.
Samtidigt kan den ökade installationen av solceller på bostäder och företag lett till att en större del av hushållens elbehov täcktes av egen produktion. På produktionssidan har förutsättningarna varit goda under månaden. Ökad nederbörd har förbättrat den hydrologiska balansen, och även om vindkraften har producerat något mindre än normalt har det varit tillräckligt för att möta efterfrågan. Kärnkraftsproduktionen har varit hög, men Ringhals 4 gick ur drift i mitten av augusti på grund av den årliga revisionsperioden, och även en av Lovisa-anläggningarna var ur drift av samma anledning.
Priset för SE3 landade på 8,5 öre/kWh, vilket enligt statistik är det lägsta månadspriset någonsin i området. (Det kan dock vara svårt att hitta exakt statistik från tiden före avregleringen och tidigt 2000-tal.)
Till följd av de låga spotpriserna och en förbättrad hydrologisk balans har även priserna på terminskontrakten fallit. Det kommande kvartalet, Q4-24, ligger under 40 öre per kilowattimme, vilket är en historiskt låg nivå jämfört med de senaste åren. På gasmarknaden har det dock funnits en viss oro. Konflikten mellan Ryssland och Ukraina eskalerade i början av augusti, vilket skapade osäkerhet kring vissa gasleveranser till Europa. Detta har fungerat som en motvikt till en fortsatt nedgång på energibörsen.
Här kan du se utvecklingen för rörligt elpris. Priserna är det volymvägda rörliga elpriset för de fyra olika elområdena per månad inklusive handelskostnader och Svenska kraftnätsavgifter. Här visar vi löpande prisutvecklingen de senaste 12 månaderna.
Om du håller muspekaren över diagrammet får du exakta prisuppgifter för respektive elområde och månad.
Elcertifikatet är till för att öka andelen el som produceras från förnybara energikällor. I förlängningen ska det leda till en bättre miljö. Sveriges elproduktion från förnybara energikällor ökade med 16 TWh mellan 2002 och 2013 tack vare elcertifikatsystemet.
De elproducenter som arbetar med förnybar elproduktion, så som vindkraft och vattenkraft, får ett elcertifikat av staten för varje MWh de framställer. Den myndigheten som ser till att elproducenterna uppfyller kraven som ställs på förnybar elproduktion är Energimyndigheten.
Elhandelsbolagen är beroende av det som kallas kvotplikt. Det innebär att de måste ha elcertifikat i proportion till hur mycket el de levererar. Elproducenter som blir tilldelade elcertifikat av staten säljer dem i sin tur till elhandelsbolagen eller till andra som handlar med elcertifikatet. Kvotplikten, alltså andelen elcertifikat som man måste ha som elhandelsbolag, varierar från år till år.
Genom kvotplikten skapas efterfrågan på elcertifikat och i förlängningen leder det till att producenterna investerar i förnybar elproduktion i större utsträckning. Det är alltså en miljöstimuleringsåtgärd.