GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Ett strålande val för miljön

Solenergi helt enkelt!

Vart vänder jag mig? Vad ska jag tänka på? Hur lång tid tar det?

Investeringsstöd & bygglov
Investeringsstöd & bygglov
Glöm inte att kolla upp vad som gäller för bygglov i din kommun. Möjligheten att ansöka om investeringsstöd försvann 7 juli 2020. Istället har regeringen lagt ett förslag om skatteavdrag som ska introduceras 2021.
Förutsättningar & konsumtion
Förutsättningar & konsumtion
Använd Google Maps för att få koll på just era förutsättningar för solceller. För de flesta företag eller föreningar är det i dag mest lönsamt att själv använda elen som anläggningen ger och på så sätt minska kostnaderna för inköpt el.
Kalkyl & offert
Kalkyl & offert
Solpanelerna har ett standardmått på 1 x 1,65m. Genom att mäta taket kan ni räkna ut hur många paneler som ryms. Därefter kontaktar ni en leverantör för en skiss på lösning med kostnadsuppskattning för just er fastighet.
Jämför offerter
Jämför offerter
Fråga minst två seriösa leverantörer om bindande offert. Granska och jämför avtalen noga innan ni väljer leverantör.

Är solceller något för oss?

Gör vårt soltest och ta reda på om solceller passar för ert företag.

Solceller är något för er!

Förmodligen har ert företag/er förening bra förutsättningar för att installera solceller och bli nöjda med vad ni får ut av er investering. Kontakta oss gärna så hjälper vi dig.

Solceller kan vara något för er!

Det finns många anledningar till att skaffa solceller. Och många omständigheter som gör att det ibland är skönt att prata med någon som kan. Kontakta oss gärna så hjälps vi åt att komma fram till en bra lösning för er.

Solceller på taket är kanske inte för er.

Solceller på ert eget tak kanske inte passar men det finns fler sätt att göra miljöinvesteringar som är lönsamma. Vi kan hjälpa er att köpa vindkraftsandelar eller hyra solceller i vår solcellspark.

Första steget mot solenergi

Om du bestämt dig för att ditt företag vill satsa på solenergi vill vi först och främst säga grattis! Du gör en investering för både ditt företag och för framtiden. Som oberoende partner kan vi också ge dig värdefulla tips på vad du bör tänka på. 

Är solceller i Göteborg galenskap?

Kan solenergi verkligen vara något för regniga västkusten?
Tre nya sätt att fånga solenergi

Tre nya sätt att fånga solenergi

Vi behöver hitta nya sätt att samla energi. Läs om tre innovationer för att fånga solens strålar.

Solcellerna är ett självspelande piano

Heidar Hilmarsson, solproducent

Några vanliga frågor om solenergi

Installationen behöver göras av en behörig elektriker.

Kom igång med solenergi

Nej. Du får betalt för den elen du säljer i pengar. Pengarna kvittas mot summan du köper el för, ifrån oss.

Från och med 1 augusti 2018 slopas kravet på bygglov över hela Sverige. Beslutet innebär att det inte längre kommer att behövas bygglov för att montera solcellspaneler på en byggnad som ligger inom ett detaljplanerat område. Solcellspanelerna måste då följa byggnadens form och åtgärderna måste också följa den gällande detaljplanen. Även i fortsättning kommer bygglov att krävas för byggnader som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Bygglov krävs även inom och i anslutning till områden som är av riksintresse för totalförsvaret. Så dubbelkolla med din kommun vad som gäller hos dig!

Det viktigaste är att det finns ett tak med tillräckligt bra solläge utan alltför mycket skuggning. Bäst är lutande tak i söderläge, men öster och väster fungerar också bra. Norrläge fungerar sämst. Mycket skuggor av träd eller andra byggnader kan göra att elproduktionen blir alltför låg för att vara ekonomiskt försvarbar. Du måste också äga din byggnad eller ha tillåtelse att sätta upp panelerna. Elanslutningen till nätet bör vara tillräckligt kraftig, men detta kan ofta förstärkas.

Läs mer om hur du undersöker dina förutsättningar för solcellsproduktion hos Energimyndigheten. Det är bra om du går igenom just dina förutsättningar för solcellsproduktion med din solcellsleverantör. Du kan också läsa mer om vilken storlek du ska välja hos Energimyndigheten.

Energimyndigheten - har mitt hus rätt förutsättningar för solceller?

Energimyndigheten - hur stor anläggning passar mig?

Solceller går att montera året om, men det beror helt på väderförhållandena. Under vintermånaderna kan det vara svårare att montera p.g.a snö och is.

Tak i öst/syd eller väst är alla bra om du har en taklutning på mer än 10 grader.

De flesta moderna elmätare är förberedda för dubbelriktad mätning, det är i få fall din elmätare behöver bytas ut. Däremot så kommer din elmätare behöva dubbelriktas av ditt elnätsbolag. Om elmätaren är för gammal så byts den ut av ditt elnätsbolag för att det ska gå att mäta både in- och utgående ström.

För att bedöma återbetalningstiden av en solcellsanläggning finns det ett flertal parametrar att ta hänsyn till, många är okända, föränderliga och svårbedömda. T.ex. elpriset, subventioner och ränta kommande 30 år. Här får man göra en egen bedömning. Ofta nämns återbetalningstider på 8-12 år.

icon-closechevron-disc-rightmenu