GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Swedish Match

Energiåtervinning och effektivisering i fokus

På Swedish Match i Gullbergsvass arbetar man aktivt med energieffektivisering och satsar på hållbara lösningar som ska leda vägen mot framtiden. Biogas och fjärrvärme märkt med Bra Miljöval kommer från Göteborg Energi. 

Inne i fabriken rullar banden fort. Lock på, etikett runt och ner i lådan. Vi befinner oss på Swedish Match, ursprungligen Svenska Tändsticks AB, i Gullbergsvass. Företaget grundades redan 1915 och har haft fokus på tillverkning av snus, cigaretter, tändstickor, tändare, rakhyvlar, batterier, lågenergilampor och tandpetare. År 1999 beslutade de dock att avveckla cigarettverksamheten.

Fabriken värms upp med spillvärme

Swedish Match har varit kund hos Göteborg Energi sedan 1980-talet, då fabriken i Gullbergsvass byggdes och all snustillverkning centraliserades hit. Företaget köper biogas och fjärrvärme med Bra Miljöval av oss. Hela fabriken värms upp av spillvärme från tillverkningsprocessen och fjärrvärmen används för att stötta upp när utomhustemperaturen faller under noll grader eller när processen får ett driftstopp i fabriken.

– Vi är inte förtjusta i att använda el till uppvärmning och vi var nog rätt tidiga med att ha en så omfattande energiåtervinning. År 2018 bestämde vi oss också för att byta naturgasen mot biogas, som ett steg i vårt hållbarhetsarbete, säger Anders Ejserholm som är ansvarig för energifrågor på Swedish Match.
 

"Vi försöker med andra ord att på så många sätt vi kan bidra till att vara hållbara"

Anders Ejserholm - ansvarar för energifrågor på Swedish Match.

Utbyggnaden av området Gullbergsvass sker väldigt nära fabrikens verksamhet. Bland annat håller Götaleden precis intill på att grävas ner djupare.
 
– Det är många byggprojekt på gång runt omkring oss och vi var något oroliga för att det skulle kunna störa våra energileveranser, men till vår stora glädje har det än så länge klarat sig utmärkt, säger Anders.

Swedish Match är även på väg att sätta upp solceller på sina skärmtak och diskuterar just nu huruvida det går att byta den svarta plasten i dosorna mot en färg som sopsporteringsmaskinerna lättare kan identifiera.
 
– I samband med vår ersättningsinvestering planerar vi också att uppdatera våra ventilationssystem för att energieffektivisera ännu mer. Med nya ventilationsaggregat vet vi att vi kan minska energiåtgången med uppemot 60 procent. Vi försöker med andra ord att på så många sätt vi kan bidra till att vara hållbara, säger Anders.
 

Swedish Match

  • Grundandes: 1915
  • Antal anställda i Göteborg: 450
  • Fabriksyta Gullbergsvass: 6 000 kvm

Är ditt företag intresserad av biogas?

Biogas är en av våra två gastyper. Det är en förnybar och icke-fossil energigas som vi ser som en av framtidens viktigaste energikällor.

icon-closechevron-disc-rightmenu