GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Hotell Draken Göteborg

Så håller Draken rätt temperatur

Publicerat november 2023
Fotograf: Erik Nissen Johansson Stylt Trampoli AB

Hösten bjöd på en storslagen invigning när Sveriges högsta hotellbyggnad, Hotel Draken i Göteborg, öppnade sina dörrar. Med hela 34 våningar, 474 rum, två restauranger, fyra barer och en spaavdelning med tre pooler blir det extra viktigt med miljöeffektiva energilösningar. För hotellet blev fjärrvärme och fjärrkyla från Göteborg Energi det självklara valet.  

Strax intill Järntorget, av många ansett som Göteborgs hjärta, har Clarion Hotel Draken rest sig. En del av hotellet är inhyst i Folkets Hus anrika lokaler medan resten ryms i ett nybyggt höghus med panoramautsikt över staden och hamninloppet. Den K-märkta biografen Draken och nöjespalatset Vågen har varit en del av göteborgarnas kulturliv i årtionden, och får nu sällskap av allt från en storslagen rooftop-bar till ett exklusivt spa. Projektet är ett samarbete mellan Folkets Hus, Strawberry (tidigare Nordic Choice Hotels) och Fastighets AB Balder.

– Det började egentligen med att Folkets Hus, som länge haft konferensverksamhet för sina medlemmar, ville utöka med övernattningsmöjligheter. Sedan växte projektet till den anläggning vi ser idag, säger Joakim Gralén, Fastighetsutvecklare på Balder.

Inredning i Hotel Draken.

Fjärrvärme och fjärrkyla det miljövänligaste alternativet

För att driva ett hotell av den här magnituden är det extra viktigt med effektiva och moderna energilösningar. Strawberry har som mål att driva klimatneutrala hotell och deras hotell är miljöcertifierade, vilket gör det särskilt betydelsefullt att alltid välja det mest miljövänliga alternativet. På Hotel Draken har man valt att köpa in fjärrvärme och fjärrkyla från Göteborg Energi. Fjärrvärmen används för allt som behöver värmas upp, medan fjärrkyla används för till exempel kyl, frys och temperaturreglering. Såväl fjärrvärme som fjärrkyla distribueras i ett slutet kretslopp, vilket innebär att energi som annars skulle ha gått till spillo används. Förutom att göra gott för klimatet bidrar användningen av fjärrvärme och fjärrkyla till att elnätet avlastas. 

– Valet av fjärrvärme och fjärrkyla var egentligen ganska självklart. Dels för att vi alltid ska välja det mest miljövänliga alternativet, dels för att det är ekonomiskt. Det är perfekt när båda delarna kan sammanstråla på det här sättet, säger Jacob Berg, Property/Security Manager på Clarion Hotel Draken.

Clarion Hotel Draken

Antal våningar: 34
Antal hotellrum: 474
Total yta: 26 000 kvadratmeter
Energileverantör: Göteborg Energi, genom fjärrvärme och fjärrkyla

icon-closechevron-disc-rightmenu