GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Hunden Jeckov genomsäker en villagata i Munkebäck efter fjärrvärmeläckor, matte Susanne Kihl håller i kopplet.

Hunden Jeckov hittar fjärrvärmeläckor med nosen

Uppför och nedför och i sidled går nosen över asfalten. Så stannar den svarta schäfern till, krafsar med tassarna och böjer sig framåt för att markera: Här, matte! Här doftar det av en läcka!

Nosen tillhör Aspirant Jeckov. Matte heter Susanne Kihl och hon driver Hundägarservice  Specialsök i Kungälv. Sedan våren 2021 har hon övat upp åttaårige Jeckov i att söka på fjärrvärmeläckor. I dag jobbar de i ett villaområde i Munkebäck, men Jeckovs nyfunna talang har fört dem över stora delar av Sverige. De har hjälpt fjärrvärmebolag i Råsunda, Norrtälje, Trollhättan, Vänersborg… Listan utökas löpande.

- Den första och andra markeringen känns tvärsäkra, säger Susanne till Teo Murtomäki som är larmingenjör på Göteborg Energi.

- Men sedan tror jag han ledsnade på att han inte fick bollen och började tjafsa med mig.

Bollen är en grön tuggleksak som står över alla andra belöningar i Jeckovs värld. Susanne försöker ge belöningar som är mindre värda nu när Jeckov börjar bli varm i kläderna, men i dag är han tydligt missnöjd med löneförhandlingen. 

- Han får vila skallen lite så fortsätter vi sedan.

Sökhunden Jeckov markerar en misstänkt fjärrvärmeläcka.

Hund och matte i samspel

Det är oerhört imponerande att se Jeckovs framfart, men man får inte glömma att det är ett samarbete med matte som manar på och läser sin hund. Hon tolkar Jeckovs markeringar och bedömer om han behöver vila. De har bara letat fjärrvärmeläckor i ett år och sökandet i Munkebäck ingår i en testperiod där Göteborg Energi försöker bedöma om, och hur, en specialtränad hund skulle kunna vara till nytta. Så vitt Susanne vet är Jeckov ännu ensam i sitt slag, men det kommer han inte vara länge till. 

- Dels har jag förstått att andra läst om oss och sett ett hål på marknaden för sökhundar. Men jag har också börjat träna hans efterträdare, en ungtik som heter Oopzie. 

Det var efter en förfrågan från Norrtälje Energi som Susanne utökade sin och Jeckovs repertoar med sök efter fjärrvärmeläckor. Sedan tidigare har Susanne dresserat och levererat bevakningshundar till flygvapnet och militärpolisen, dresserat minhundar, ledarhundar och andra typer av specialsökhundar. Hon har även lärt upp hundar i att söka efter vägglöss och läckor i dricksvattenledningar.

Jeckov och den högt älskade tuggbollen.

Hundsök kan komplettera modern fjärrvärmeteknik

Varför behöver då Göteborg Energi hjälp av en hund att söka efter fjärrvärmeläckor? Liksom de flesta andra bolag använder vi till exempel övervakningssystem med larmtrådar och flyg utrustade med värmekameror för att hitta läckage. 

- Ibland kan vi få larm om att det läcker utmed en flera hundra meter lång sträcka. Att gräva upp en gata kostar i runda slängar 100 000 kronor per meter. Om en sökhund kan peka ut mer exakt var vi ska gräva är det mycket pengar som sparas, säger Teo Murtomäki. 

Det finns också delar av Göteborgs fjärrvärmenät där modern teknik som larmtrådar saknas, till exempel runt gamla kopparrör. För att lokalisera läckor i de rören utför Göteborg Energis entreprenörer flygningar över staden med värmekameror under vintertid. Då kan vi hitta områden där det är ovanligt varmt i marken, något som såklart syns tydligast när omgivningen är kall. 

- Där skulle Jeckovs nos också kunna komma in i bilden. Han skulle kunna spåra misstänkta läckor året runt. Men vi ska fortsätta göra tester och se hur det går, säger Teo.

Dagens söksession är över och Jeckov får äntligen sin älskade tuggboll. Arbetsmoralen är hög och han har fram tills nu inte ägnat en blick åt någon annan än matte. Men nu när han gått av sitt skift kan han nådigt tänka sig att låta den utsände reportern klappa honom en stund och rentav leka dragkamp med tuggbollen.

icon-closechevron-disc-rightmenu