GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Fjärrkyla, vatten från Göta Älv

Göteborg Energi älskar fjärrkyla – det borde du också göra!

Publicerad oktober 2021

Fjärrkyla är ett klimatsmart sätt att kyla ner fastigheter. Det fungerar faktiskt som det låter – kyla från en kall plats används för att få svalka på andra platser. 

För Göteborg Energi innebär det att det kalla vattnet i Göta Älv används för att hålla en sval temperatur inne på till exempel Sahlgrenska och i serverhallar.

Många fastigheter och verksamheter är beroende av en sval temperatur. Fjärrkyla är en säker och ren väg att nå dit. Göteborg Energi har ett ledningssystem under staden som pumpar runt kallt vatten in i fastigheter. Väl på plats används vattnets kyla till att svalka ner inomhusmiljön i fastigheten.

Här är 7 exempel på fördelarna med fjärrkyla

Under merparten av året används det kalla vattnet i Göta Älv

Använder naturlig kyla

Under merparten av året används det kalla vattnet i Göta Älv för att sprida kyla runtom i Göteborg. Det kallas frikyla då det är den naturligt fria kylan i vattnet som används.
k

Är resurssmart

I och med att kylan skapas i ett gemensamt system slipper varje fastighet eller lokal ha egna kylmaskiner. Det är inte enbart fördelaktigt för priset – det innebär också att mindre resurser går åt till att bygga kompressorer.
Fjärrkyla är driftsäkert

Det är driftsäkert

Eftersom kylan distribueras genom ett större system minskar risken för fel i komponenter ute i lokalerna. Göteborg Energi erbjuder tillsyn, skötsel och drift efter vad som passar dina behov. Oavsett vilket avtal du sluter med oss lovar vi 99,9 % driftsäkerhet och minimalt med underhåll jämfört med andra alternativ för kyla.
Fjärrkylan får hjälp av fjärrvärmen under de varmaste månaderna

Fjärrkylan samverkar med fjärrvärmen

Under de varmaste månaderna är inte Göta Älv tillräckligt kall. Då används återvunnen värme från fjärrvärmesystemet – som finns i överskott när det är varmt ute – för att skapa kyla. Det sker genom maskiner som använder så kallad absorptionskylteknik.
Med fjärrkyla tas det bullret ut ur ekvationen och en tystare arbets- eller butiksmiljö kan åstadkommas.

Skapar mindre buller på plats

Kompressorer ute i fastigheter är bra mycket tystare i dag än tidigare – men fortfarande låter många. Med fjärrkyla tas det bullret ut ur ekvationen och en tystare arbets- eller butiksmiljö kan åstadkommas.
Fjärrkyla minskar behovet av effekt i elnätet

Fjärrkylan tar bort belastning från elnätet

När lokaler kyls med hjälp av fjärrkyla minskar behovet av effekt i elnätet. Fjärrkylan kräver förvisso el för att hållas igång, men mycket mindre än om kylan hade skapats på varje plats där den behövs.
Fjärrkyla har ett stabilt, förutsägbart och konkurrenskraftigt pris.

Fjärrkylan har konkurrenskraftigt pris

Fjärrkyla använder mycket mindre el och kan därmed ha ett stabilt, förutsägbart och konkurrenskraftigt pris.

Intresserad av att skaffa fjärrkyla?

Här kan du läsa mer om fjärrkyla och se var i Göteborg vårt nät finns.

 

 

 

 

icon-closechevron-disc-rightmenu