GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Ett barn och förälder promenerar i ett grönt landskap under solnedgången.

Så kan ni hjälpa den biologiska mångfalden

Publicerad januari 2024.

Alla kan bidra till en större biologisk mångfald. Inte minst företag så som vi på Göteborg Energi. Samtidigt är det inte alltid solklart hur man kan ta med moder natur till sin arbetsplats. Här är tre sätt!

Som privatperson kan man bygga insektshotell eller lämna en bit av sin gräsmatta oklippt för att dra ett litet strå till den biologiska mångfaldsstacken. Men som företag finns ännu större möjligheter. Här är några exempel, där vissa kan passa mindre företag och andra lär funka bäst för större energiproducenter.

Företag kan vara faddrar åt bisamhällen. Foto: Shutterstock

1. Biodlingar

Att bi-dra med ett hem till våra surrande vänner är något som många företag med lämpliga ytor intresserar sig för. Här på Göteborg Energi har vi valt att samarbeta med Beepartners och vara fadder åt fyra bisamhällen. 

Ett av dem har vi ställt på taket till vårt huvudkontor i Gårda, Göteborg och de andra står intill vår solcellspark Nya Solevi ute på Hisingen och vid vårt biokraftvärmeverk Sävenäs. Mer bin, mer pollinering och mer mat till alla!

Taket på Göteborg Energis huvudbyggnad har också sedum. Foto: Lo Birgersson

2. Grästak

Här i Sverige har vi en lång tradition av gröna tak. Förr i tiden la vi torv och gräs på våra hus för att isolera dem. Men i modern tid har vi lärt oss att gröna tak kan vara en alldeles utmärkt yta för insekter att vistas och trivas i. 

Växtarten sedum är perfekt för detta ändamål med dess mindre rotsystem och underhållsfrihet, och kan vara något att ha i åtanke när man som företag ska bygga nytt. Själva konstruerar vi fem sedumtak om året på ett urval av våra nya transformatorstationer.

Kollegor på Göteborg Stad jobbar i skogen. Foto: Lo Birgersson

3. Aska åter till naturen

Vad gör energiföretag med askan som blir över när man eldar biobränsle från skogen? En idé kan vara att återföra den till naturen, där askan ger näring till ny skog. Göteborg Energi samarbetar med familjeföretaget Askungen Vital AB om att göra precis detta och levererar ungefär 2 000 ton aska varje år till dem. 

Förstås är det viktigt att askan kommer från trärester som inte är avfallsklassade, vilket vi hitintills ordnat utan problem – och vi jobbar med att säkra rent biobränsle för framtiden.

icon-closechevron-disc-right