GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
En ritning visar hur den planerade bioångpannan i Rya kommer se ut sedd från vattnet.

Så gör du om en elektronisk pryl tar eld

Publicerad augusti 2024.

Cykelbatterier, mobiltelefoner och brödrostar. I våra hem finns mycket elektronisk utrustning, och ibland uppstår dessvärre en brand. Brandmannen Martin Fredriksson berättar hur du ska agera om olyckan är framme.

Elbrand är ett samlingsbegrepp för bränder som har orsakats av el. Det kan handla om en strykbräda som antänts av ett kvarglömt strykjärn, en brand i anslutning till spisen eller en pryl med litiumjonbatteri som står på laddning och börjar brinna.

Råd för att undvika elbrand

Ett råd för att undvika elbrand är att dra ur kontakten när prylen inte används så den inte blir överhettad och att vara närvarande när spisen används. Tänk även på att om en elapparat är trasig har den lättare för att kortsluta och eventuellt starta en brand, använd därför inte elprodukter som är trasiga. Ett annat råd är att alltid använda apparater som är CE-märkta (vilket innebär att tillverkaren intygar att produkten uppfyller alla relevanta krav, som till exempel säkerhetskrav) och att aldrig använda prylar som har en skadad sladd.

– Jag har varit med om en del bränder där en billig importpryl, som en hooverboard, stått på laddning och börjat brinna, säger Martin Fredriksson, brandman på Frölunda brandstation i Göteborg och med en bakgrund som brandingenjör.

Han lyfter fram laddning av just litiumjonbatterier. Helst ska de större batterierna, som cykelbatterier, inte laddas i hemmet utan hellre i exempelvis ett garage. Men finns det inget annat val är det viktigt att laddningen sker på ett plant underlag när du är hemma och vaken, och inte i entrén så att en eventuell brand blockerar utrymningsvägen. Tänk också på att inte ladda i närheten av brännbart material som exempelvis gardiner.

– Det gäller även finelektronik som mobiltelefoner och datorer. De ska absolut inte laddas i sängen, vilket jag tror att en del gör. Grejerna blir varma även vid normal laddning på plant underlag. I sängen blir de ännu varmare. Det bästa är att ladda under vaken tid, och gärna på ett underlag som inte tar eld så lätt, säger han.

Att släcka en elbrand

När det börjar brinna i utrustning som är kopplad till eluttaget är det viktigt att veta hur du ska agera. I första hand ska du försöka släcka branden med en pulversläckare, om du har en sådan hemma. Har du inte det behöver du dra ur sladden ur eluttaget innan du försöker släcka med vatten eller en brandfilt.  

– Annars riskerar du att få en stöt. Vatten är strömförande. Men om branden hunnit sprida sig till sladden kan det bli lurigt, för då kan isoleringen ha smält bort och då tar du i så fall direkt på den ledande tråden. Har brandförloppet gått för långt, ring 112.

Brandvarnare – en avgörande faktor

Om elbranden, eller annan brand, är ett faktum är en fungerande brandvarnare i många fall avgörande för hur utfallet blir, påpekar Martin Fredriksson. Med en brandvarnare är chansen större att du upptäcker branden i tid – speciellt om den inträffar när du sover.

– Det är jätteviktigt att byta till nytt batteri när det gamla är slut och brandvarnaren börjar pipa. Dessvärre visar det sig vid många bränder med tragisk utgång att det inte funnits en fungerande brandvarnare.

icon-closechevron-disc-rightmenu