GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Solenergi från solens strålar

Stora möjligheter för solenergin i framtiden

Publicerad oktober 2021

Utvecklingen av solenergin går framåt. Det sker hela tiden saker som förbättrar möjligheterna att investera eller ta del av den förnybara solenergin.

Skatten har ändrats för solproducenter

Lägre energiskatt för solproducenter

Att producera förnybar el är i sig en bra sak. Alla vinner på att det produceras mer förnybar el. Den som producerar solel vill att anläggningen och satsningen även ska bli ekonomiskt hållbar. Den 1 juli förbättrades förutsättningarna för detta då taket höjdes från 255 kW till 500 kW innan det är dags att betala skatt för den producerade elen som används direkt i fastigheten. Förändringen berör främst större producenter som företag och bostadsrättsföreningar med stora takytor – en vanlig villa producerar idag solel med en solcellsanläggning runt 5-15 kW på taket.
Solceller på tak

Bättre batterier för lagring av solenergi

Solen lyser inte dygnet runt. Men batterierna för att lagra solenergin blir allt bättre – och billigare. Det ökar möjligheterna både för den lilla och stora solcellsanläggningen att planera hur energin ska fördelas: ska energin förbrukas, lagras eller säljas?
Ett tydligt exempel på prispressen på batterier är att priset på litiumjon-batterier har minskat med 97 procent sedan 1991.
Solenergi i USA

USA kan leda vägen

Redan 1979 installerade dåvarande presidenten Jimmy Carter solpaneler på Vita Huset. Men när Ronald Reagan kom till makten tog han bort dem. Kanske är det nu dags för USA att visa framfötterna igen. Nuvarande presidenten Joe Bidens stab har nämligen tagit fram en plan för att få solenergi att stå för hälften av landets elproduktion 2050. Enligt energiminister Jennifer Granholm kan en sådan omställning inte enbart leda till mer förnybar energi – utan också skapa 1,5 miljoner nya jobb.
Solcellsanläggningar i Göteborg ökar

Göteborg leder vägen i Sverige med solcellsanläggningar

Som vi tidigare berättat är Göteborg den kommun i Sverige som stod för högst installerad effekt från solcellsanläggningar i Sverige under 2020. Göteborg nästan fördubblade den installerade effekten från nätanslutna solcellsanläggningar under 2020. Från 22,6 till 39,8 megawatt.
I antal finns det nu total 1712 solcellsanläggningar i Göteborg – en ökning med 603 stycken på bara ett år. Jämför med huvudstaden Stockholm som har 1016 anläggningar.
Solpaneler som inte syns

Färgade paneler smälter in i miljön

Tekniken och produktutvecklingen går framåt, och i takt med att allt fler hus blir aktuella för solpaneler dyker också nya frågeställningar och behov upp. I ett projekt i Göteborg nyligen tyckte kommunen att svarta solcellspaneler skulle förändra utseendet på en fastighet för mycket. Lösningen blev röda paneler som kunde bevara känslan i kvarteret samtidigt som mer förnybar energi produceras.
Solceller på hösten

Solenergi bra hela året

Nu under hösten kanske inte solenergi är ”top of mind” för alla. Men faktum är att hösten och våren är gynnsamma för energiproduktionen. Många av dagens solceller fungerar nämligen bäst innan de blir alltför varma – och dessutom behövs mer energi under de kalla årstiderna än mitt i sommaren.
Solenergi på sommaren

Mycket solenergi i somras

Och på tal om vädret – sommaren 2021 var faktiskt soligare än vanligt i Sverige. Visby var med sina 407 soltimmar bara en timme ifrån att slå rekordet från 1969. I Göteborg var det ingen rekordkänning, men klart soligare än genomsnittet.

Intresserad av att skaffa solceller?

Här kan du läsa mer om solenergi, ekonomin och se en kalkyl. Kanske är solceller något för ert företag?

 

 

 

 

icon-closechevron-disc-rightmenu