GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Fritt internet i Slottsskogen för dig

Publicerad juni 2021.

Visste du att Slottsskogens alla besökare kan njuta av gratis wifi via hotspots i parken? Satsningen är ett samarbete mellan oss på Göteborg Energi och Göteborgs Stad. 

Slottsskogen har alltid varit en välbesökt oas i Göteborgs stadsbild, inte minst nu under pandemin då vi uppmuntras att träffa varandra utomhus i större utsträckning. Oavsett om du vill lyssna på musik under löpturen, uppdatera dig med senaste nyheterna under promenaden eller streama favoritserien liggandes på en filt slipper du nu slösa på din egen surfpott. I Slottsskogen finns nämligen gratis wifi via ett antal hotspots som Göteborg Energi finansierat. Från accesspunkter på sju stolpar kan du som besöker parken koppla upp dig gratis via sina mobiltelefoner, läsplattor och datorer.

– Under normala omständigheter är vi partner till flera stora evenemang i Slottsskogen varje år, och istället för att dra in tillfälliga lösningar är det mer kostnadseffektivt med en permanent lösning. Men även nu när de stora evenemangen får vänta tills pandemiläget är bättre, ser vi den här satsningen som en god service till alla göteborgare, säger Anette Myrheim som är kommunikationsdirektör på Göteborg Energi.

En vanlig dag i Slottsskogen ska nätverket vara tillräckligt starkt för att användas till både vardagssurfande och distansarbete för dem som behöver.

Anette Myrheim, Kommunikationsdirektör Göteborg Energi

Att få infrastrukturen på plats har kostat omkring 470 000 kronor, och utöver det tillkommer en driftskostnad på strax under 9 000 kronor i månaden. De sju accesspunkterna har framför allt placerats i området runt den stora grönytan nedanför Björngårdsvillan och grönytan mellan Stora dammen och Säldammen i Slottsskogen. Stolparna som satts upp har utformats för att smälta in så bra som möjligt i den befintliga miljön.
– Bandbreddskapaciteten ligger på ungefär 10 000 mbit i sekunden, vilket innebär att ett par tusen personer ska kunna använda det samtidigt, säger Annette Myrheim.
 
En vanlig dag i Slottsskogen ska nätverket vara tillräckligt starkt för att användas till både vardagssurfande och distansarbete för dem som behöver. Inget lösenord krävs för att ansluta, men det kommer att finnas ett filter som begränsar användarna från att surfa på sidor med olagligt innehåll, precis som i andra delar av Göteborgs stadsfibernät.

Bedömningen är att befintlig närverkskapacitet räcker till evenemang med uppåt 20 000 besökare, varav 10-20 procent är uppkopplade samtidigt. Om eller när det blir aktuellt med ännu större evenemang i parken kommer kapaciteten tillfälligt kunna utökas genom fler accesspunkter. 

icon-closechevron-disc-rightmenu