GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Textilrullar på rad i olika färger

Anrikt textilföretag blev nöjda flexleverantörer

Publicerat juni 2023

Ludvig Svensson är det familjeägda textilföretaget som leds av fjärde generationen. Här utvecklas och tillverkas textilier med enastående design och funktion som till exempel klimatstyrande textilier för växthus, gardiner, akustik- och möbeltyg. De är också en av de första flexleverantörerna hos Göteborg Energi. 

Tillverkningen av Ludvig Svenssons produkter sker fortfarande i fabriken i hjärtat av Kinna, där allting startade 1887. Ytterligare en fabrik finns i Kina, för att möta efterfrågan på den asiatiska marknaden. För deras produkter uppskattas av kunder i hela världen, och inom offentlig verksamhet är man som allra störst. Mats Thelin är fastighetschef på företaget, som blev en av de första aktörerna i Västsverige att erbjudas en plats på flexmarknaden.

- Vi blev kontaktade av Göteborg Energi under 2022 som undrade om vi skulle vara intresserade av att vara med. Flexmarknad var inget jag hade hört talas om tidigare, men när de berättade mer om själva upplägget kändes det som en bra idé att vara med på. Och det visade sig senare att varken själva anslutningen eller medverkan var särskilt svårt.

Hur fungerar det?

Att vara flexleverantör innebär att Göteborg Energi hjälper till att identifiera flexibilitetsresurser i en verksamhet och sätter upp för försäljning till Svenska Kraftnät. Göteborg Energi lägger sedan bud för att sälja tillgången till företagets kapacitet och samarbetspartnern ansvarar för nödvändiga hårdvaruinstallationer. För detta ges en ekonomisk ersättning för tiden man står redo att sänka sin elförbrukning, oavsett om flexibilitetsresurser behöver förbrukas eller inte.

Ludvig Svensson utvecklar och tillverkar textilier med enastående design och funktion som till exempel klimatstyrande textilier för växthus, gardiner, akustik- och möbeltyg.

Hur har det gått hittills?

- Vi har kört i drygt sex månader. Under den perioden har vårt ventilationsaggregat stängts ner under 17 tillfällen där det längsta uppehållet varade i 14 minuter. Det har inte märkts av alls i vårt dagliga arbete. Själva investeringen som krävs för att ansluta är liten i förhållande till det vi vinner i minskad energikostnad. Den summan tjänade vi tillbaka snabbt. Det märks också av på elräkningen. Även kommunikationen kring tjänsten har fungerat väl, så vi är väldigt nöjda. Kul också att vi var en av de första aktörerna som hoppade på tåget, säger Mats. 

Kan man koppla er medverkan som flexleverantör till ert hållbarhetsarbete?

- Våra produkter i sig hjälper våra kunder att spara energi, framför allt våra klimatvävar. Vi har också arbetat länge med energibesparande åtgärder i våra anläggningar. Allt från LED-belysning till värmesystem och optimerat ventilationssystem. Vi följer upp vår förbrukning systematiskt och har lärt oss mycket av detta.  Att vi är flexleverantör påverkar inte den delen i större utsträckning. Men att minska effektuttaget och därmed bidra till att kapa effekttopparna när belastningen på elnäten är som störst är ju en stor vinst i sig. Genom alla små justeringar av vår energiförbrukning i kombination med vårt deltagande på flexmarknaden, märker vi tydligt en positiv skillnad på fakturan. Så vi vill givetvis fortsätta att vara med. Kan vi dessutom bidra till att stabilisera elnätet så är det en win-win!

icon-closechevron-disc-rightmenu