GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
En ritning visar hur den planerade bioångpannan i Rya kommer se ut sedd från vattnet.

Vi tänder ljuset hos Göteborgs Stadsmission

Eva Barron, metodutvecklare, Göteborgs Stadsmission

Publicerad dec 2023.

Med 500 anställda och nästan lika många volontärer gör Göteborgs Stadsmission ett enormt viktigt arbete för stadens mest utsatta invånare; värmer hemlösa, mättar hungriga och ser till att också den som har det riktigt knapert kan ge sina barn julklappar. Göteborg Energi stödjer sedan flera år deras arbete.

– Det är idag vi öppnar vår julklappsbutik, säger Eva Malmgren Thörnblom, volontär sedan många år.

– Vi tar emot sex-sju, i förväg inbokade, besökare per halvtimme och de får sen välja fyra julklappar till vardera barn de har där hemma, en större och tre lite mindre presenter.

Julklappsrummet är fullt av saker! Uppdelade efter tema; glitter och glamour, utelek, baby – alla grejer är nya, skänkta av företag eller privatpersoner som lämnat till exempelvis julklappsvagnen.

– Jag brukar ta med mina barnbarn till affären och låta dem välja varsin grej som de själva hade blivit glada för och sen lämnar vi in dem. Jag tycker det är viktigt att lära sig att inte alla har det lika bra, säger Eva, som efter ett yrkesliv som lärare och rektor vet hur mycket det pratas bland barnen om vad de fått i julklapp.

Lever på existensminimum

Julbutiken är ena benet av tre i vad Göteborgs Stadsmissions kallar för sitt julstöd. 

Eva Barron, metodutvecklare, Göteborgs Stadsmission:

– Vårt särskilda stöd inför jul handlar om att stötta människor med rena pengar från fonder, med presentkort eller – möjligheten att få hjälp med julklappar som här idag, säger hon.

Inför julen 2023 är det 1300 hushåll som är berättigade till julstöd. Människor som lever under existensminimum, vilket innebär att en vuxen har ”någon enstaka” tusenlapp kvar när de fasta kostnaderna är betalda. En tusenlapp som ska räcka till mat, kläder, hygien. Som sällan räcker till julklappar. Som inte alls räcker till att köpa nya överdragsbyxor om barnet tappar bort eller har sönder sina. Eller till gummistövlar som det står på lappen från skolan att barnet ska ha på sig på utflykten.

– Vi försöker att fånga upp de människor som trillar mellan stolarna och som arbetar för att ta sig upp ur fattigdom, sjukdom och andra svårigheter. Våra besökare kommer från alla stadsdelar säger Eva. 

Och de är på sistone många fler. Ny är gruppen ensamstående mammor med barn, som tidigare visserligen haft det tufft, men ändå klarat sig, som nu efter prishöjningar och inflation inte får ihop det.

– Om du i det läget får en kasse mat kan det frigöra ekonomiskt utrymme som ger lite andhämtning, säger Eva.

Eva Malmgren Thörnblom, volontär hos Göteborg Stadsmission

Väcker engagemang internt

Marie och Pia från Göteborg Energi är denna morgon på plats hos Göteborgs Stadsmission för att få inblick i verksamheten och lära sig mer. 

Under veckan har vi samlat in julklappar som vi sedan lämnat till julklappsbutiken, vi har även uppmuntrat våra kollegor att äta lunch på restaurangen Svinn i Gårda och tipsat om second hand-butikerna och försäljningen av Remake-produkter, säger Pia.

– Vi har också skapat en tillfällig Remake-butik på vårt huvudkontor så att våra kollegor kunnat köpa saker och därmed bidra med pengar till Göteborgs Stadsmissions verksamhet. När vi summerade veckan visade det sig att försäljningen givit drygt 42 000 kronor till Stadsmissionen, säger Marie.

Tänder hopp

Göteborg Energis samarbete med Göteborgs Stadsmission går många år tillbaka i tiden. Det mest konkreta stödet går ut på att Göteborg Energi bjuder på kostnaden för uppvärmning och belysning på Träffpunkterna i centrum och på Hisingen liksom i S:t Johanneskyrkan vid foten av Masthuggsberget. Kyrkan har öppet 365 dagar om året, här serveras lunch varje dag och i dessa tider arrangeras också såväl luciafirande som julbord. Ett mer symboliskt stöd är att alla de värmeljus som varje år tänds längst framme vid S:t Johanneskyrkans altare är det Göteborg Energi som står för.

icon-closechevron-disc-rightmenu