GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Vi ökar leveranssäkerheten genom att gräva ner kablar
Göteborg Energi Nät

Full fart framåt på Hisingen

94 procent av Göteborgs elnät ligger redan under mark, skyddat mot väder och vind. Mikael Ekelund, projektledare på Göteborg Energi Nät, ger oss senaste nytt från Hisingen, där arbetet med att gräva ner luftledningar pågår för fullt.

Mer än 94 procent av vårt cirka 700 mil långa elnät ligger redan nu under jord och därför har vi i dag en leveranssäkerhet på 99,9 procent, vilket är bland de högsta i landet. Men strömavbrott uppstår ofta i områden där ledningarna är luftburna och utsatta för väder och vind. Därför inledde vi för två år sedan ett omfattande arbete på Hisingen med att gräva ner några av de luftledningar som återstår. 

- Jag och mitt team har nyligen avslutat tre projekt i Tumlehed, Nolvik och Kvillehed med omnejd. Där har vi det senaste året grävt ner cirka 25 kilometer luftledning, säger Mikael Ekelund.

Vi ökar både leveranssäkerhet och personsäkerhet när vi gräver ner elnätet.

Mikael Ekelund, projektledare på Göteborg Energi Nät

Hans nästa kablifieringsprojekt startar i april och kommer att pågå under ett års tid. Den här gången är det i Öxnäs nära Säve som ledningarna ska flytta ner under marken.

- Det har varit en del problem med strömavbrott i det området, så det kommer att bli betydligt säkrare leveranser för de boende, fortsätter Mikael.

Att gräva ner luftledningar gör oss mindre sårbara och syftet med nedgrävningarna är just att öka vår leveranssäkerhet, men också att öka personsäkerheten kring elnäten. Nedgrävningarna på Hisingen berör cirka 8500 kunder och totalt investeras cirka 250 miljoner kronor i kablifieringsarbetet de kommande åren.

 

Så funkar det

Mörkt och kallt? Det är svårt att föreställa sig ett liv utan el i ledningarna.
icon-closechevron-disc-rightmenu