Publicerad september 2024.
I slutet av oktober 2024 kommer de nordiska länderna att införa en flödesbaserad (i original ”flow-based”) kapacitetsberäkningsmetod för elöverföring. Syftet är att få in mer förnybar el i näten och öka överföringen av el mellan länderna. Detta förväntas jämna ut elpriserna i Europa, vilket kan leda till ökade elpriser i Sverige.
Här i Norden har vi en ekonomisk marknadsmodell för hur elen fördelas. Förenklat kan man säga att den ekonomiska marknadsmodellen bygger på att elen flödar dit elpriset är som högst, eftersom det höga priset indikerar ett högt elbehov. Kruxet är att en ekonomisk marknadsmodell inte tar full hänsyn till nätets totala överföringsförmåga och därför används inte nätets kapacitet optimalt.
Den nya flödesbaserade metoden utgår i stället från den fysiska kapaciteten i elnäten. Man går alltså från en ekonomisk- till en fysisk beräkningsmodell.
Kapacitetsberäkning handlar om att beräkna flödena av el i näten mellan olika elområden och länder. Det finns en gräns för hur mycket kapacitet som finns i kablarna, och för att veta hur mycket el som på ett säkert sätt kan överföras använder man en kapacitetsberäkningsmetod.
När vi kan överföra större mängder el så är en trolig effekt av den flödesbaserade metoden att den leder till att elpriserna i Europa jämnas ut. Vilket i sin tur kan leda till högre elpriser i Sverige. Vårt land har nämligen i dag förhållandevis låga elpriser och förväntas tillsammans med andra relativa lågprisområden få högre elpriser, medan de med högre elpriser kommer att få sänkningar.
Förhoppningen med den flödesbaserade metoden är att utnyttja kapaciteten i elnätet bättre och kunna överföra mer el mellan olika elprisområden, utan att behöva bygga ut elnäten. Att bygga ut elnäten är nämligen dyrt och tar förhållandevis lång tid. Metoden gör också att vi möjliggör mer förnybar el i näten och minskar risken för elbrist.
Introduktionen av den flödesbaserade metoden är resultatet av ett mångårigt arbete och är en del i Sveriges samarbete med övriga Europa. Många andra länder i Europa har redan gått över till den flödesbaserade kapacitetsberäkningsmetoden.