GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Liseberg Oceana

Ny fjärrvärmeledning mellan Göteborg och Mölndal

Publicerat juli 2023

Nu förstärker vi fjärrvärmenätet för dig som bor i de västra delarna av Göteborg. Lunnagårdsledningen, som är ett samarbete mellan oss på Göteborg Energi och Mölndal Energi, kommer ge större trygghet i systemet och är samtidigt ett stort steg på vägen mot ett klimatneutralt fjärrvärmesystem.

– Vi gör detta för framtiden, för att få bättre effektbalans i systemet och för att kunna minska olje- och gasanvändandet. Det är ett jätteviktigt projekt, säger Michael Philipsen, senior projektledare på Göteborg Energi.

Det finns idag två ledningar som knyter ihop Göteborg Energi och Mölndal Energi. Den cirka fem kilometer långa Lunnagårdsledningen blir den tredje, som kommer att förstärka nätet i Askim, Frölunda, Högsbo, Majorna, Linnéstaden och västra Göteborg. 

– En enkel jämförelse: Ju fler kranar du har hemma, desto mindre gör det om en går sönder. Nu får vi tre anslutningar vilket gör att om något händer, som till exempel ett avbrott på någon av ledningarna, så har vi en bättre balans för att förse våra kunder med varmvatten och värme i de andra, säger Michael Philipsen.

Utbyggnaden sker just nu från två håll, både från Göteborg mot Mölndal och tvärtom. Till största delen sker dragningarna längs trafiklederna, men i Mölndal kan en del privata fastighetsägare komma att märka av projektet. Den 1 november 2023 ska ledningen vara driftsatt. Sedan återstår återställning av alla ytor.

icon-closechevron-disc-rightmenu