GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Mats Berntsson, VD för Ytterbygg.
Energieffektivisering

Ytterbygg får stenkoll på fjärrvärmen

Mats Berntsson, VD för Ytterbygg, visar kartan i företagets foajé över alla deras lokaler, vilka sträcker sig från Kungälv och Backa i norra Göteborg till Åbro industriområde i södra. Med så många fastigheter är det viktigt att ha koll på sin energiförbrukning – och där kommer Göteborg Energi in i bilden.

Ytterbygg grundades år 1972 av Mats far, Alf Berntsson och hade då fokus på att bygga villor. Men mot slutet av 70-talet bytte företaget affärsinriktning till att konstruera och hyra ut lokaler.

- Energirapporten är därför ett viktigt verktyg för oss för att ha koll på vår energiförbrukning för fjärrvärme när vi ska benchmarka. När något mätvärde sticker ut kan vi lära oss varför och snabbt åtgärda det, förklarar Mats.

- Vi kan dessutom kolla energiförbrukningen per kvadratmeter, på antalet kilowattimmar, samt kostnadsutvecklingen. Allt detta per månad och år, vilket är bra om man vill jämföra. Tittar man på andra energibolag i närområdet ligger Göteborg Energi i framkant på detta. Vi har faktiskt rekommenderat andra bolag som erbjuder fjärrvärme att kolla in Energirapporten från Göteborg Energi.

Inga värmepumpar och inga problem

Att Mats förordar fjärrvärme för sina kunder är en självklarhet – och inte bara för att det är klimatsmart. 

- Vi gjorde en utredning för några år sedan då vi jämförde värmepumpar med fjärrvärme och insåg då att om man tittar på livslängden så är fjärrvärme det bästa alternativet. Om man räknar på, låt säga 30 år, behöver man kanske byta värmepump 2-3 gånger. Dessutom blir underhållskostnaden klart högre, menar Mats.

Driftsäkert är det också, berättar han.

- Kunderna kan ringa på juldagen och berätta att kompressorn har gått sönder – då har Göteborg Energi redan börjat åtgärda det. Visst, vi fixar mycket själva, men när det är akuta fel som uppstår på kvällar och helger för fjärrvärmen löser Göteborg Energi det utan problem.

För Ytterbygg är energieffektiva lokaler A och O.

En uppskattad transparens

Över lag är Mats nöjd med Göteborg Energi och tycker att hans kontaktpersoner på bolaget är enkla att jobba med och kan ordna det mesta. 

- Ibland har vi önskemål utöver de ordinarie erbjudandena som tar längre tid att lösa. Men Göteborg Energi försöker verkligen gå en till mötes när man ber om något – vilket skapar en transparens som vi uppskattar.

Ytterbygg

  • Grundades: 1972 av Mats far, Alf Berntsson
  • Är: ett företag i Rollsbo, Kungälvs kommun
  • Antal anställda: 33
  • Köper: fjärrvärme och Energirapporten av Göteborg Energi

 

Är ditt företag intresserad av Energirapporten?

icon-closechevron-disc-rightmenu