GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Solenergi för BRF:er

Solenergi för bostadsrättsföreningar

Finns det verkligen förutsättningar för solenergi på regniga västkusten? Absolut! Västsverige har faktiskt lika bra förhållanden för solceller som centrala Europa. Upptäck möjligheterna med solenergi!

Är din bostadsrättsförening intresserad av att göra en insats för miljön och samtidigt tjäna pengar på ert energiöverskott? Då kan solceller vara ett smart val för er. Upptäck möjligheterna med solenergi och prata med oss  så guidar vi er i rätt riktning.

Är solceller något för oss?

Gör vårt soltest och ta reda på om solceller passar för er förening.

Solceller är något för er!

Förmodligen har ert företag/er förening bra förutsättningar för att installera solceller och bli nöjda med vad ni får ut av er investering. Kontakta oss gärna så hjälper vi dig.

Solceller kan vara något för er!

Det finns många anledningar till att skaffa solceller. Och många omständigheter som gör att det ibland är skönt att prata med någon som kan. Kontakta oss gärna så hjälps vi åt att komma fram till en bra lösning för er.

Solceller på taket är kanske inte för er.

Solceller på ert eget tak kanske inte passar men det finns fler sätt att göra miljöinvesteringar som är lönsamma. Vi kan hjälpa er att köpa vindkraftsandelar eller hyra solceller i vår solcellspark.

Vägen mot solceller i fyra steg

Bygglov
Bygglov
Börja med att kolla upp vad som gäller för bygglov i din kommun. Solpaneler är generellt bygglovsbefriade, men det finns undantag.
Förutsättningar
Förutsättningar
Använd vår solkarta för att få koll på just era förutsättningar för solceller. För de flesta företag eller föreningar är det idag mest lönsamt att själv använda elen som anläggningen ger och på så sätt minska kostnaderna för inköpt el. Prata med oss om era möjligheter.
Kalkyl
Kalkyl
Solpanelerna har ett standardmått på 1 x 1,65m. Du kan själv göra en uppskattning av taket och hur många paneler som får plats. Använd först en satellitbild på t ex eniro.se där det också finns mätverktyg.
Prata med oss så hjälper vi er att göra en kalkyl över förutsättningar och lönsamheten för solceller på ert tak. Vill ni gå vidare så skickar vi era uppgifter vidare till vår samarbetspartner som kontaktar er för offert.
Besök, offert & installation
Besök, offert & installation
Vår samarbetspartner kontaktar er och bedömer förutsättningarna för en solcellsanläggning på ert tak. Ni får sedan en offert och efter det planerar ni tillsammans in tidpunkten för installationsarbetet och elavtal tecknas.

Kostnaden för solceller varierar naturligtvis beroende på bland annat hur många paneler du vill installera. Men på den här sidan kan du få en indikation på ungefär vilken kostnad du kan förvänta dig.  

Fundera först över hur många solcellspaneler du behöver utifrån hur mycket solenergi du önskar. En panel har standardmåttet 1 x 1,65 m. Du kan själv mäta ditt tak för att räkna ut hur många paneler som får plats. Använd först en satellitbild på t ex eniro.se där det också finns mätverktyg. Noggrannare mätning gör du på husritning eller med måttband uppe på taket, men var försiktig om du ska upp och klättra!

Några nyckeltal

 • En panel, 1,65 kvm har effekten 280W (250 – 300W).

 • Varje kW (1000 W) ger 950 kWh energi per år. Vid perfekta förhållanden i kustbandet +10%, i inlandet med väderstreck i sämre riktning -10 %.

 • Alltså, 1 kW ger 950 kWh/år med en panelyta på ca 6 kvm

Räkneexempel

 • Du får plats med 40 m2solceller och konsumerar mer än 7 000 kWh/år.

 • Anläggningen får effekten 6,7 kW och producerar 6 300 kWh/år.

 • Hälften av produktionen blir överskott som du säljer till oss, hälften använder du själv och sparar energikostnader enligt ditt elavtal och elnätsöverföringens rörliga del.

 • Investeringskostnaden kan hamna på 134 000 kr.

 • Din minskade konsumtion är värd 1,05 kr/kWh, 3 300 kr/år.

 • Din elförsäljning är värd 1,35 kr/kWh, 4250 kr/år (timspot + 25 öre/kWh, elcertifikat, skattereduktion 60 öre/kWh, nätnytta från elnätsföretaget).

 • Din egen el-produktion blir värd 7550 kr/år som kan betala investeringen.

 • En större anläggning ger möjlighet till ett större överskott.

 • Du kan även få ersättning för din elprocuktion från ditt elnätnätsbolag. Har du Göteborg Energi Nät AB får du 6 öre/kWh.

Anpassa kalkylen efter dina förutsättningar. Diskutera gärna lösningar och ekonomi med oss eller ställ frågor om du funderar över något. Kontakta oss på telefonnummer 031-62 62 62. För en komplett kalkyl behöver du även ta med kostnader och ersättning från ditt elnätsbolag.

 

Solenergi BRF

Är solceller i Göteborg galenskap?

Att som bostadsrättsförening installera solcellspaneler i en av Sveriges regnigaste städer måste väl vara rent vansinne, eller? Hur klimatsmart är det egentligen?
Rebecca svarar på allt om solenergi.
Tre nya sätt att fånga solenergi

Tre nya sätt att fånga solenergi

Vi behöver hitta nya sätt att samla energi. Läs om tre innovationer för att fånga solens strålar.

Vanliga frågor om solenergi

Det finns goda förutsättningar för solceller i Göteborg. Det är lika soligt här som i centrala Europa.

När solcellerna väl är på plats är de i princip självgående. Det finns inga rörliga delar som måste underhållas eller kan gå sönder. Inget bränsle behöver tillföras och det skapas inga biprodukter i form av utsläpp, ljud eller lukter.

Förväntad livslängd är 30 år eller längre. Leverantörerna ger idag en 25-årig effektgaranti.

Från och med 1 augusti 2018 slopas kravet på bygglov över hela Sverige. Beslutet innebär att det inte längre kommer att behövas bygglov för att montera solcellspaneler på en byggnad som ligger inom ett detaljplanerat område. Solcellspanelerna måste då följa byggnadens form och åtgärderna måste också följa den gällande detaljplanen. Även i fortsättning kommer bygglov att krävas för byggnader som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Bygglov krävs även inom och i anslutning till områden som är av riksintresse för totalförsvaret. Så dubbelkolla med din kommun vad som gäller hos dig!

Då kan ni sälja överskottet till oss och få betalt.

Mer information om överskottsel

Om man har en mindre anläggning kan man eventuellt även få skattereduktion på 60 öre/kWh på den el som man säljer ut till elnätet. Detta gäller om ni har en säkring på max 100 A och upp till 30 000 kWh per år och ni behöver även köpa motsvarande mängd el från sin elleverantör.

Skatteverket - avdrag mikroproduktion

Solpaneler blir billigare och billigare för varje år i och med att produktionen av solcellspaneler ökar. Men det är fortfarande en större investering som behöver utredas innan ett investeringsbeslut tas. I dag när det finns ett investeringsstöd så blir investeringen mer lönsam och återbetalningstiden kortare. (se Energimyndigheten.se) Återbetalningstiden beror på flera olika faktorer och förutsättningar men ligger normalt mellan 12 och 25 år. Det lägre värdet om man får investeringsstöd och det högre om man inte får investeringsstöd.

http://www.energimyndigheten.se

Solceller till BRF

Rött tak gav grön energi

För medlemmarna i bostadsrättsföreningen på Övre Husargatan var beslutet om att skaffa solpaneler solklart. Efter att ha sparat 60 ton koldioxid och sålt tillbaka sitt energiöverskott känner sig föreningen minst sagt nöjd.

Vill du komma igång med solel?

Låt en av våra rådgivare kontakta dig för att hitta rätt lösning för just dig.

icon-closechevron-disc-rightmenu