Solenergi för bostadsrättsföreningar

Kom igång med solceller

Kontakta mig

Finns det verkligen förutsättningar för solenergi på regniga västkusten? Absolut! Västsverige har faktiskt lika bra förhållanden för solceller som centrala Europa. Upptäck möjligheterna med solenergi!

Är din bostadsrättsförening intresserad av att göra en insats för miljön och samtidigt tjäna pengar på ert energiöverskott? Då kan solceller vara ett smart val för er. Upptäck möjligheterna med solenergi och prata med oss  så guidar vi er i rätt riktning.

Är solceller något för oss?

Gör vår snabbguide och ta reda på om solceller passar för er förening.

Solceller är något för er!

Förmodligen har er förening bra förutsättningar för att installera solceller och bli nöjda med vad ni får ut av er investering. Kontakta oss gärna eller fyll i en intresseanmälan så hjälper vi dig.

Solceller kan vara något för er!

Det finns många anledningar till att skaffa solceller. Och många omständigheter som gör att det ibland är skönt att prata med någon som kan. Kontakta oss gärna så hjälps vi åt att komma fram till en bra lösning för er.

Solceller på taket är kanske inte för er.

Solceller på ert eget tak kanske inte passar men det finns fler sätt att göra miljöinvesteringar som är lönsamma. Vi kan hjälpa er att köpa vindkraftsandelar eller hyra solceller i vår solcellspark.

Vägen mot solceller i fyra steg

Investeringsstöd & bygglov

Investeringsstöd & bygglov

Kom ihåg att ansöka om statligt investeringsstöd i god tid. Du har möjlighet att få upp till 30% i bidrag på totala beloppet med material och installation. Kolla även upp vad som gäller för bygglov i din kommun.
Förutsättningar

Förutsättningar

Använd vår solkarta för att få koll på just era förutsättningar för solceller. För de flesta företag eller föreningar är det idag mest lönsamt att själv använda elen som anläggningen ger och på så sätt minska kostnaderna för inköpt el. Prata med oss om era möjligheter.
Kalkyl

Kalkyl

Solpanelerna har ett standardmått på 1 x 1,65m. Du kan själv göra en uppskattning av taket och hur många paneler som får plats. Använd först en satellitbild på t ex eniro.se där det också finns mätverktyg.
Prata med oss så hjälper vi er att göra en kalkyl över förutsättningar och lönsamheten för solceller på ert tak. Vill ni gå vidare så skickar vi era uppgifter vidare till vår samarbetspartner som kontaktar er för offert.
Besök, offert & installation

Besök, offert & installation

Vår samarbetspartner kontaktar er och bedömer förutsättningarna för en solcellsanläggning på ert tak. Ni får sedan en offert och efter det planerar ni tillsammans in tidpunkten för installationsarbetet och elavtal tecknas.

 

Solenergi BRF

Är solceller i Göteborg galenskap?

Att som bostadsrättsförening installera solcellspaneler i en av Sveriges regnigaste städer måste väl vara rent vansinne, eller? Hur klimatsmart är det egentligen?
Rebecca svarar på allt om solenergi.

 

 

Solceller till BRF

Välkommen på inspirationskväll om solceller!

Torsdag den 31 januari är du välkommen till en kväll med fokus på hur ni som bostadsrättsförening kan investera i solens värdefulla strålar.
Träffa våra solexperter och lyssna till när Ola Serneke (Serneke Group AB) berättar om hur de tillsammans med oss satsar på Sveriges största solcellsanläggningen i Säve.

Vanliga frågor om solenergi

Det finns goda förutsättningar för solceller i Göteborg. Det är lika soligt här som i centrala Europa.

När solcellerna väl är på plats är de i princip självgående. Det finns inga rörliga delar som måste underhållas eller kan gå sönder. Inget bränsle behöver tillföras och det skapas inga biprodukter i form av utsläpp, ljud eller lukter.

Förväntad livslängd är 30 år eller längre. Leverantörerna ger idag en 25-årig effektgaranti.

Från och med 1 augusti 2018 slopas kravet på bygglov över hela Sverige. Beslutet innebär att det inte längre kommer att behövas bygglov för att montera solcellspaneler på en byggnad som ligger inom ett detaljplanerat område. Solcellspanelerna måste då följa byggnadens form och åtgärderna måste också följa den gällande detaljplanen. Även i fortsättning kommer bygglov att krävas för byggnader som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Bygglov krävs även inom och i anslutning till områden som är av riksintresse för totalförsvaret. Så dubbelkolla med din kommun vad som gäller hos dig!

Då kan ni sälja överskottet till oss och få betalt.

Du kan få upp till 30 % av kostnaden i investeringsstöd. Investeringsstödet söks hos Länsstyrelsen och de flesta installatörer hjälper dig med detta.
Utöver investeringsstödet finns också ett ekonomiskt stöd i form av elcertifikat i Sverige. Alla som producerar förnybar el kan bli tilldelad elcertifikat som sedan kan säljas till t.ex. oss. Ersättningen är marknadsbaserad och priset ligger idag på ca 20 öre/kWh.
Om man har en mindre anläggning kan man eventuellt även få skattereduktion på 60 öre/kWh på den el som man säljer ut till elnätet. Detta gäller om ni har en säkring på max 100 A och upp till 30 000 kWh per år och ni behöver även köpa motsvarande mängd el från sin elleverantör.

Solpaneler blir billigare och billigare för varje år i och med att produktionen av solcellspaneler ökar. Men det är fortfarande en större investering som behöver utredas innan ett investeringsbeslut tas. Idag när det finns ett investeringsstöd på 30% så blir investeringen mer lönsam och återbetalningstiden kortare. Återbetalningstiden beror på flera olika faktorer och förutsättningar med ligger normalt mellan 12-25 år. Det lägre värdet om investeringsstöd erhålles och det högre om investeringsstöd inte erhålles.

Solceller till BRF

Rött tak gav grön energi

För medlemmarna i bostadsrättsföreningen på Övre Husargatan var beslutet om att skaffa solpaneler solklart. Efter att ha sparat 60 ton koldioxid och sålt tillbaka sitt energiöverskott känner sig föreningen minst sagt nöjd.

Vill du komma igång med solel?

Låt en av våra rådgivare kontakta dig för att hitta rätt lösning för just dig.

icon-closeicon-stopchevron-lefticon-magnifychevron-disc-rightmenuicon-magnifyicon-pluschevron-disc-down