GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Flertalet solpaneler på ett stort tak.

Tre nya sätt att fånga solenergi

Världen använder allt mer el. År 2004 använde i snitt varje person på planeten 2,575 kWh. Tio år senare var det 3,127 kWh*. Vi behöver hitta nya sätt att samla energi på – och där kan solenergi spela en roll i helheten. Men finns det nya sätt att fånga solens strålar på?

Solcellsparker är förstås bra (för att inte glömma vår egen: Nya Solevi), men det finns andra smarta sätt att samla energi på. Vi har samlat tre nytänkande sätt, som i teorin skulle kunna passa bra i Göteborg. Till hjälp med detta har vi lånat in Göteborg Energis produktspecialist på sol: Rebecca Palmgren!

Vägg med inbyggda solceller.

Solen slänger sig i väggen

Det finns många ytor som skulle gå att sätta upp solceller på. Vissa företag utvecklar nu möjligheten att integrera solceller i själva byggnadsmaterialet - så som i fasaden eller i takpannorna.

- Takmaterial med integrerade solceller på taket är fortfarande inte lika effektiva som vanliga solcellspaneler. Men om man ändå ska bygga nytt eller lägga om sitt tak så kan det vara värt insatsen, berättar Rebecca.
Solceller inbyggda i biltak.

Solen står högt i (bil)tak

Biltak brukar förvisso inte vara så stora. Men integrerar man solceller i taket kan det ändå innebära en skjuts för elbilsbatteriet och spara några kronor.

- Såvida man inte har sin bil parkerad i ett garage så står den ju ute i princip hela tiden och laddar upp sig, sakta men säkert, förklarar Rebecca.

Bild: Movilidad Sostenible**
Solceller som är inbyggda i väg.

Kör på solel

Vägar lär inte försvinna inom den närmaste framtiden. Så varför inte nyttja dem till något mer än bara transport? Det var tanken som ledde Frankrike till att börja experimentera med att integrera solceller i sina bilvägar.

- Visst, bilar täcker ju solen då och då, menar Rebecca.

- Men såvida det inte är totalstopp i trafiken så tar det inte många millisekunder för en bil att passera över en solcellspanel.

Bild: Yves Soulabaille, Wattaway

Uppdatering 2019-08-22: Det franska projektet har stött på många problem och inte lyckats uppnå det förväntade resultatet. Tekniken kan trots detta komma att appliceras på andra sätt och med nya materialval. Innovationer lyckas tyvärr inte alltid med sina tänkta resultat, men vi tror ändå att det är viktigt att testa idéer i praktiken.

Vill du veta mer?

*Källa: Världsbanken
** Bild: Movilidad Sostenible, via Wikipedia Commons (CC BY-SA 2.0)

icon-closechevron-disc-rightmenu