GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Rebecca

Är solceller i Göteborg galenskap?

Att som företag eller bostadsrättsförening installera solcellspaneler i en av Sveriges regnigaste städer måste väl vara rent vansinne, eller? Hur klimatsmart är det egentligen? Hur dyrt? Rebecca Palmgren, produktspecialist på solenergi hos Göteborg Energi, varför vill vi över huvud taget satsa på solceller? 

- Herregud, vilka hårda frågor du ställer, utbrister Rebecca och skrattar. Hon fortsätter:

- Okej, gällande din första fråga så, ja, Göteborg är rätt regnigt. Men faktum är att vi ändå har lika många soltimmar här som i centrala Europa.

- Dessutom, tillägger hon, är det bra med lite regn eftersom det spolar av damm och smuts från solcellspanelerna.

Men är det verkligen så klimatsmart? Äter det inte upp en massa viktiga resurser att tillverka solcellspanelerna?

- Solceller består mest av kisel, vilket är ett av planetens vanligaste grundämnen, berättar Rebecca. 

- Visst, det går absolut åt energi att tillverka solcellerna. Man brukar prata om ett mått – energiåterbetalningstid – alltså hur lång tid solcellspanelerna behöver vara igång innan de har producerat lika mycket energi som det krävdes att bygga dem. I Sverige brukar vi räkna på att energiåterbetalningstiden är cirka två till tre år, vilket kan låta mycket. Men samtidigt räknar vi med att solcellspanelerna kommer producera förnybar el i 30 år utan att behöva bytas ut.

Kan ett företag eller en bostadsrättsförening verkligen räkna med att solceller kommer att betala av sig?

Rebecca tänker efter lite och svarar. 

- Det går tyvärr inte att ge ett rakt svar på den frågan, men om man som bostadsrättsförening eller företag gör sin läxa och tar fram ett bra underlag så kan man fatta ett bra beslut. Lönsamheten hänger på en rad saker, så som ens takvinklar eller om det finns träd som kan skugga panelerna. Med rätt förutsättningar så är det en bra investering.

- Mer om vad man ska tänka på när man gör en första uppskattning har vi mycket info om och man är förstås varmt välkommen att ta hjälp av oss med beräkningarna.

Så varför satsar vi på solceller och solel? Vad tjänar Göteborg Energi på det?

- Tja, vi tjänar inget på att fler sätter upp solcellspaneler i sig. Själva målet för oss är att ställa om Göteborgs elanvändning till 100% förnybar, vilket är del av vårt kärnuppdrag. Sen får förstås bostadsrättsföreningar och företag som producerar solel gärna sälja sitt överskott till oss, förklarar Rebecca. 

- För att lyckas med den här omställningen kan vi som energibolag göra mycket och det är bland annat därför vi byggt solcellsparker både i Utby och på Hisingen. Men vi kan inte göra allt själva. Alla vi i Göteborgsområdet behöver göra den här klimatresan tillsammans, avslutar hon.

VISSTE DU ATT: Solens strålar ger energi till hela världen! Varje dag ger solen energi nog till planeten för att förse dess energibehov flera gånger om. Så om vi blir riktigt bra på att ta tillvara den energin skulle vi i teorin kunna dra ner rejält på användningen av fossila bränslen. Många länder i världen investerar numera hellre i stora solcellsparker än kolkraft.

Läs mer om solceller eller kontakta oss

icon-closechevron-disc-rightmenu