GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Solceller BRF Skytteskog

Hållbarhetsarbete- Bostadsrätten Skytteskogen drar sitt strå till stacken

Kärnkraftsreaktorer läggs ner, tillgången till vattenkraft påverkas allt mer av klimatförändringarna och en storskalig användning av solcellspaneler är ännu i sin linda här i Sverige. Så vad kan man göra för att möta framtidens effektbrist? Rätt mycket, visar det sig.

BRF Skytteskogen ligger i Kungsladugård i Göteborg. Föreningen bildades 1942 och dess tretton hus ramar in en generös grönyta som medlemmarna bland annat använder till att odla grönsaker. Daniel Hårdfelt, ledarmot och en av eldsjälarna i föreningen som 2018 fick Göteborg Energis pris för sitt energieffektiviseringsarbete. "- Det är en fantastiskt ambitiös förening med riktiga eldsjälar som verkligen förstår sig på energifrågan", berättade Eric Zinn, hållbarhetschef för Göteborg Energi, i en intervju strax efter att han delat ut priset.   
 

Föreningen har gjort ett stort arbete med att anamma nya beteenden och förändra synen på konsumtion av energi och hur man kan minska sin energianvändning. De har också en småskalig produktion av egen el genom solceller på tre av sina hustak.

 

Vi har många äldre byggnader som drar mycket energi, därför behöver vi hushålla med elen.

Daniel Hårdfelt

Likheten mellan att skaffa solceller och ett grönsaksland

 
- Att skaffa solceller är lite som att ha ett grönsaksland, berättar Daniel.
- Man börjar lite smått och kan expandera i sin egen takt. Nu har vi paneler på tre av våra byggnader och i framtiden kanske vi dessutom kan lagra elen så att vi kan undvika att dra ström när det är effektbrist. Vi har många äldre byggnader som drar mycket energi, därför behöver vi hushålla med elen. Det blir både en miljöfråga och en kostnadsfråga.

Elen som Skytteskogen producerar genom sina solceller används i nuläget främst till att strömförsörja föreningens tvättstugor och pumpar till uppvärmningssystemet. Men Daniel är pigg på att undersöka möjligheterna att lika väl använda elen till föreningens lägenheter.
 

Elbilspool – en vinst för miljön och plånboken

 
En annan sak som solelen går till är två elbilar. Det är ett samarbete mellan föreningen med hyrbilstjänsten Sunfleet. I utbyte mot att bostadsrättsföreningen hyr ut två av sina parkeringsplatser till Sunfleet får de boende nära tillgång till företagets hyrbil, vilken alltså laddas med solcellspaneler som är monterade på föreningens hus.
 
- föreningen tjänar pengar på att hyra ut parkeringsplatsen och sälja elen till Sunfleet, berättar Daniel. 

Bra miljöval

- Våra solceller är fantastiska och de täcker en del av vårt energibehov men tyvärr inte hela. Resten får vi med fjärrvärme, som tar vara på energi som annars skulle ha släppts ut i luften och med miljömärkt el. 

 

VISSTE DU ATT: Solens strålar ger energi till hela världen! Varje dag ger solen energi nog till planeten för att förse dess energibehov flera gånger om. Så om vi blir riktigt bra på att ta tillvara den energin skulle vi i teorin kunna dra ner rejält på användningen av fossila bränslen. Många länder i världen investerar numera hellre i stora solcellsparker än kolkraft.

Läs mer om solceller eller kontakta oss

icon-closechevron-disc-rightmenu