GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Flygbild på Kvillebäcken.
Energieffektivisering

Tre insikter om en energieffektiv framtid

En effektivare energianvändning kan minska både kostnader och klimatpåverkan – och är nödvändig för att vi ska klara klimatomställningen. Men vad innebär det egentligen? Och hur kan vi bli mer energieffektiva i framtiden?

Energieffektivisering handlar om att få ut lika mycket energi, men med en lägre förbrukning av el, värme eller bränsle. Lotta Bångens, vd för Energieffektiviseringsföretagen, berättar om vad som krävs för en mer energieffektiv framtid. 

Smartare styrning av produkter

Smarta elmätare, analysverktyg och styrteknik - det finns i dag en uppsjö av tekniska lösningar som kan hjälpa oss att bli mer energieffektiva. Genom digital styrning av exempelvis belysning och inomhustemperatur kan många kilowattimmar – och kronor – sparas. 

Lotta Bångens tror att allt mer utrustning i våra hem och på våra kontor kommer att styras digitalt i framtiden. Hur långt den här utvecklingen kan gå beror till stor del på hur långt vi energikonsumenter tillåter att styrningen tar över. Vill vi kunna tända och släcka lamporna på kontoret själva, eller är det okej att det styrs av tekniken? 

Lotta Bångens, VD för Energieffektiviseringsföretagen

Ökat samarbete

Det finns alltså en stor teknisk potential för samhället att bli mer energieffektivt redan i dag. Men för att lyckas behövs ett ökat samarbete mellan teknikleverantörer, energiförbrukare och energibolag. Teknikleverantörer och energibolag behöver kunna erbjuda sina kunder anpassade lösningar, menar Lotta Bångens. 

Det finns många bra energieffektiva alternativ, men kunderna köper i dagsläget inte i stor utsträckning energieffektiviseringstjänster. I slutändan vill kunder helt enkelt ha god komfort, mindre krångel och pålitliga samarbetspartners. 

Fokus på kundnytta, inte kilowattimmar

Istället för att sälja kilowattimmar tror Lotta Bångens på att fokusera på det som kunden i slutänden har behov av – ljus, kraft och värme. Om kunden kan få en billigare produkt med mindre klimatpåverkan genom energieffektiviseringsåtgärder, så är det helt rätt väg att gå. Vad som krävs är bra erbjudande.

Vill ditt företag bli mer energieffektivt?

Som kund hos oss kan du alltid logga in på Mina sidor, där du kan följa upp din förbrukningsstatistik och göra energioptimerande åtgärder. För dig som har flera anläggningar har vi ett verktyg som heter energirapporten.

icon-closechevron-disc-rightmenu