GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
En laddsladd sätts in i en bil.

Ladda hemma

Säkert och enkelt

Att ladda sin elbil hemma med en laddbox är både enkelt och bekvämt. Det är oftast billigare än att ladda på stan och du har alltid fulladdade batterier när du kör hemifrån.

2 000 kronor rabatt med ett elavtal

För dig som kan installera hemma erbjuder vår samarbetspartner Eways både laddboxar samt en nyckelfärdig installation och kan hjälpa dig med dina frågor eller funderingar. Dessutom har vi ett erbjudande där du får 2 000 kr rabatt (före bidrag) på deras laddboxar när du tecknar ett nytt Rörligt elavtal med oss. 

Sänk dina kostnader med Ladda-hemma-stödet

Naturvårdsverket erbjuder ett Ladda-hemma-stöd som är ett engångbelopp där du kan få tillbaka 50% av kostnaderna för laddbox och installation (till ett värde av max 10 000 kronor). Läs mer och ansök på Naturvårdsverkets webbsida.

Så här enkelt är det

Diagram som visar timpriser

Timpris

Vill du själv styra din elkostnad och få bättre koll på din energiförbrukning? Då kan vårt timprisavtal vara något för dig! Genom att använda elen i ditt hem på ett så klokt sätt som möjligt kan du spara pengar.

Varför laddare?

Vi rekommenderar att du använder en laddare som är anpassad för elbilsladdning och som också har installerats säkert. Det är viktigt att alla elkablar och kontakter klarar av den höga strömstyrkan som elbilsladdning innebär, vilket garanteras om installationen görs av auktoriserad elektriker. Vi avråder dig att ladda din el- eller hybridbil i ett vanligt vägguttag, eftersom det kan leda till överhettning då vägguttag inte är gjorda för att klara av en så pass hög strömstyrka under en längre tid. Har du en laddbox stängs elen av automatiskt när ditt batteri är fulladdat eller om något skulle bli fel.

Att köra elbil kostar ungefär
3–6 kr/mil i elkostnad.

Vanliga frågor om elbilsladdning

Hitta din närmaste laddplats med hjälp av vår laddkarta.

Laddkarta

Beroende på elavtal, bilmodell och hur du kör din bil så landar kostnaden för elen på runt 2-5 kr per mil. Idag görs 90% av all laddning hemma eller på arbetsplatsen.

Det är svårt att ge ett generellt svar, men börja med att kontrollera följande:
• Att du har senaste versionen av ladd-appen.
• Att kabel är ansluten på korrekt sätt.
• Att nödstoppsknappen inte är intryckt.
• Att du har uppkoppling, annars startar inte appen laddning.
• Att din bil har uppdaterad mjukvara som accepterar laddaren.
• Det kan ha gått för lång tid från att bilen ”var beredd” att ta mot laddning tills laddaren började ladda. Lås och lås sedan upp bilen och prova igen.

Att ändra vårt beteende kring elanvändning är den viktigaste delen för att minska effekttopparna. Men utöver en ny prismodell så jobbar vi även med:

• Stora satsningar på reinvesteringar i ledningsnätet och vi har uppdaterat våra riktlinjer för dimensionering för att kunna täcka lokala behov av laddning när åtgärderna ändå genomförs.

• Utökat prognosarbete över effektutvecklingen. I diskussion med våra regionnätsleverantörer så tar vi fram prognoser på vårt behov av överföring från överliggande nät så att dessa har tid att förbereda sig på det ökade behovet av kapacitet.

• Vi har tagit fram ett konkret förslag till stamnätsägaren Svenska Kraftnät som skulle fördubbla elnätskapaciteten i Göteborgsregionen och vi arbetar aktivt för att det ska genomföras.

• Vi håller också på att skapa en handelsplats för effekt och i olika projekt skapa nya möjligheter att använda fastigheter och elbilar som energilager.

Kontrollera att ditt betalkort är öppet för att acceptera internationella betalningar medan du registrerar dig.

Ladda din elbil

icon-closechevron-disc-rightmenu