GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Kommer elnätet verkligen räcka till för alla elbilar?

Se vår film och ta reda på svaret!

Planerar du att köpa elbil, eller har du redan en som du laddar hemma? Då kan din fordonsladdare vara den produkt som har absolut högst effekt i ditt hem. Lär dig ladda smartare – så får du mer pengar över i plånboken och bidrar till ett hållbart elsystem.    

Den 1 augusti 2021 lanserade vi en ny prismodell för din elnätsavgift för dig som bor i villa eller radhus i Göteborg. Vi införde en ny effektavgift samtidigt som vi sänkte den fasta avgiften och avgiften för elöverföringen rejält. Det innebär att det kostar mer för den som använder mycket el på en och samma gång. För dig som laddar din elbil hemma kan detta få stor påverkan på din elnätskostnad, framför allt om du laddar bilen med hög effekt och under tiden då din övriga elanvändning också är hög. Genom att ladda smart, kan du också hålla kostnaden nere.

I dag är det fler och fler som väljer att skaffa elbil. Det gillar vi! Men när många använder mer el samtidigt på gatan där du bor kan det bli trångt i elnätet. För att vi ska kunna leverera el till alla som behöver den, även när efterfrågan är som störst, behöver hela samhället använda elnätet på ett mer hållbart sätt, ända ner till din gata. Grundregeln är att inte använda all el på en och samma gång. 

Fordonsladdare för elbilar hör till de elprodukter i våra hem som kan använda allra mest effekt. Under senare år har fordonsladdare med allt högre effekt introducerats på marknaden, och i dag erbjuds laddare med så pass hög effekt som 22 kW. Att ladda med så hög effekt är dåligt både för samhällets elförsörjning och för din personliga ekonomi.  

 

Det här kan du göra

Fundera över hur ditt behov ser ut. Måste du ladda din elbil fullt på en timme, eller räcker det vanligtvis att ladda den under en längre tidsperiod? Det kan löna sig att noga utvärdera vilken laddbox du köper. 

Hur mycket laddeffekt behöver du? Finns det annan teknik som möjliggör för dig att sätta gränsvärden för laddeffekt eller dynamisk lastbalansering?

Det bästa, både för vårt elnät och för din personliga kostnad, är att ladda din bil under en längre tidsperiod, med lägre effekt. Att helt enkelt begränsa din laddeffekt i största möjliga mån. 

Beroende på vilken laddteknik din laddbox har finns det olika möjligheter. Så som att sätta gränsvärden för laddeffekten i boxen eller i bilen och nyttja den dynamiska lastbalanseringen i din laddbox. 

För att minska din toppeffekt i bostaden, det vill säga under tiden du använder som mest el samtidigt, är det bra om du planerar din elbilsladdning under en längre period. Förslagsvis laddar du bilen när du och din familj inte använder så många andra elprodukter. För många är en sådan tidpunkt på natten, men det kan också variera för dig som eventuellt har en eluppvärmd villa som körs nattetid. På Mina sidor kan du följa dina effekttoppar och ser hur just din effektförbrukning ser ut och vad som passar dig bäst. 

Vad kan jag göra mer?

Vi har samlat fler tips om hur du kan vara effektsmart på ett och samma ställe. Kika in vår effektguide för att få ännu mer koll.

Allt om nya prismodellen

Den nya elnätsavgiften har en fast och två rörliga avgifter. Den fasta avgiften är betydligt lägre än tidigare och de två rörliga delarna ger dig stor möjlighet att själv påverka din elnätskostnad.

Så laddar du din elbil

Kom igång på ett par minuter! Låt oss guida dig.

icon-closechevron-disc-rightmenu