GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Info

Vår nya app: Ladda din elbil

Nu är vi i slutfasen av uppdateringen av våra laddstationer och du behöver använda appen Ladda din elbil för att starta och stoppa laddningen för alla normalladdare. 

Nu har vi börjat ta betalt på våra stationer: ordinarie pris för normalladdare 2.50 kr/kWh och 3.50 kr/kWh för snabbladdare med DC-uttag. Om laddplatsen är grå i appen så gäller fortsatt att du kan ladda kostnadsfritt genom att bara sätta i kabeln för att starta laddningen automatiskt. 

Hur gör jag för att ladda min elbil?

Börja med att registrera dina uppgifter och ett betalkort i appen. Det gör att nästa gång du laddar i någon av våra laddstationer så går det mycket snabbare och lättare. För privatpersoner gäller inte längre laddkort eller laddbrickor.

Tidslinje för uppdateringar av laddplatser och appen "Ladda din elbil"

Informationen uppdateras löpande.

Augusti
Laddplatser uppdateras
I slutet av augusti påbörjade vi arbetet med att flytta över laddstolparna från den gamla till den nya plattformen. Det innebär att du kan komma till en laddplats som är "mittemellan" de två systemen - då får du ladda kostnadsfritt! Laddningen startar automatiskt så fort du kopplar i sladden. Under den här mittemellan-perioden kommer tyvärr en del laddplatser inte synas i någon app, men du ser alla laddare på vår laddkarta.
September
Nu kan du skaffa vår nya app "Ladda din elbil"
Inledningsvis kommer "Ladda din elbil" att ha begränsat med funktioner, vi startar med kartfunktionen så du hittar våra laddplatser. Vi kommer att öka på funktionaliteten efter hand. Kommer du till en laddplats som är inställd på autostart kan du ladda kostnadsfritt - det är bara att koppla in sladden så påbörjas laddningen! Här hittar du appen för Android respektive iPhone.
Oktober
Uppdateringar sker löpande
Vi kommer att lägga till ny funktionalitet i appen "Ladda din elbil" steg för steg, till exempel start- och stopp för laddning och betalfunktion. Utrullningen sker stegvis och laddning kan ske på lite olika vis beroende på hur långt vi kommit med uppdateringarna.
November
Alla 1 000 laddplatser är överflyttade till nya systemet
I november har vi flyttat över alla 1 000 laddplatser till vår nya plattform. Du kan hitta laddplatserna i appen "Ladda din elbil" och se om de är tillgängliga. I appen kan du också registrera dig, starta och stoppa laddningen och betala.

Frågor och svar om nya appen

Vi på Göteborg Energi vill göra det smidigt för dig att ladda din elbil i Göteborg. Med den nya appen blir laddprocessen smidigare för dig som kund, och genom att du registrerar dig kommer vi att kunna kommunicera bättre med dig och få en bättre bild av hur dina behov ser ut.  

Du behöver ladda ned en ny app - "Ladda din elbil". Den finns för iPhone och Android. Med appen kan du starta och stoppa laddning, betala och söka fram laddare. 

Är du företagskund som använder våra publika laddare och istället för appen vill använda laddbricka/laddkort behöver du beställa nya. Det gör du här. 

I och med att vi går över till ett eget laddningsnätverk i Göteborg där Göteborg Energis laddplatser ingår, försvinner InCharge laddplatser i vår nya app. På sikt kommer vi låta fler laddoperatörer att ansluta sig till vårt nätverk, så att du som kund får tillgång till ett större antal laddare i en och samma app. 

Göteborg Energi har, efter upphandling, tecknat ett avtal med det tjeckiska bolaget Unicorn System om en teknisk plattform för elfordonsladdning. Det innebär att vi framöver kommer att ha en ny plattform för laddning, där vi själva driver flödet, och att vårt publika laddnätverk så småningom kan öppnas upp för andra aktörer genom så kallad tredjeparts-roaming. Med tredjeparts-roaming slipper du som kund ha många olika appar i mobilen och kan istället välja din favorit-app för publik laddning.

Bytet till den nya appen "Ladda din elbil" medför inga kostnader för dig. Appen är gratis att ladda ner och finns både för Android och iPhone.

Under en testperiod i november betalar du antingen 0,10 öre/kWh eller laddar kostnadsfritt, beroende på uppdaterad laddplatsen är. Efter testperioden återgår vi till samma pris som tidigare för normalladdare: 2,50 kr/kWh. För snabbladdare med DC-uttag blir det nya priset 3,50 kr/kWh.

Frågan om beloppet är för att systemet ska kunna kontrollera att det finns pengar på kontot. När laddningen avslutas dras den summa som du laddat för och resterande går tillbaka till ditt konto. 

Kontroller att ditt betalkort är öppet för att acceptera internationella betalningar medan du registrerar dig. 

Göteborg Energi vill fortsätta att ha ett konkurrenskraftigt pris, men vi behöver också ta hänsyn till elnätskostnader och elhandelns toppar och dalar. Dessutom måste vi även täcka drift-, underhålls-, investerings- och kundservicekostnader.

Med detta som underlag  valde vi i detta läge att justera endast priset för snabbladdning då investeringen för detta är betydligt högre än för normalladdning. 

Ja, som privatkund måste du ladda via den nya appen.  

Är du företagskund som använder publik laddning kan du beställa laddbrickor eller laddkort.

Du kommer att kunna använda den befintliga appen på Göteborg Energis publika laddplatser fram till den 31 augusti 2021. Därefter behöver du ladda ner den nya appen.

Observera att du fortfarande kan använda InCharge app och/eller laddbricka/laddkort på InCharges laddplatser i och utanför Göteborg.

Du behöver ladda ner den nya appen för att kunna använda våra laddplatser. Den finns här för Android respektive iPhone.

Du kan fortfarande använda InCharges app och/eller laddbricka/laddkort på InCharges laddplatser i och utanför Göteborg.

Du hittar du den nya appen "Ladda din elbil" där du normalt hittar appar, i App Store eller Google Play.

När du registrerar dig som kund kan vi lättare kommunicera nyheter till dig. Du får snabbare veta om det sker några förändringar, och vi kommer också att bättre kunna anpassa vårt ladderbjudande utifrån kundernas vanor och behov. Bra för alla! 

Göteborg Energi ingick fram till 31 augusti 2021 i InCharges laddningsnätverk, vilket innebar att vi använde deras tjänster för att erbjuda betalning av publik laddning i Göteborg. Men det är InCharge som har kundinformationen, och därför kom också information ifrån dem om förändringen.

Det samarbetsavtal vi har med InCharge gick ut 31 augusti 2021 och vi har gjort en upphandling enligt lagen om offentlig upphandling. Den nya plattformen gör att vi på Göteborg Energi bättre kan kommunicera nyheter till dig som kund och skapa framtida lösningar som är ännu mer optimerade för att passa i just Göteborg. Vi kan erbjuda fler och bättre tjänster som är kopplat till laddning. Vi kommer att kunna sköta övervakning och styrning i portalen och får därmed möjlighet att direkt åtgärda eventuella fel som uppstår.

Ja, alla Göteborg Energis publika laddplatser. 

Har du frågor?

Vi uppdaterar vår webb med ny information löpande, men kontakta gärna vår kundservice om du undrar något du inte hittar svaret på här. Du når oss på 031 - 62 62 62 (knappval 1).

Här hittar du din laddplats!

Hitta våra laddplatser på laddkartan.

icon-closeicon-stopchevron-lefticon-magnifychevron-disc-rightmenuicon-magnifyicon-plusicon-tickchevron-downchevron-up