GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Detaljbild på en man som sitter i en bil och letar efter laddstationer för elbil i sin smartphone-app.
Guide

Kom igång med elbilsladdning!

Ladda ner appen Ladda din elbil

För privatpersoner gäller inte längre laddkort, laddbrickor eller InCharges app. Med vår egen app Ladda din elbil kan du hitta lediga laddare, starta/stoppa laddning och betala för laddningen.

Nu har vi förbättrat funktionaliteten i appen med ny startsida och enklare betalningsprocess som vi tror kommer att ge en bättre användarupplevelse. 

Ny version 6 april 2022

Startvyn

Appen känner av var du befinner dig någonstans (förutsatt att du aktiverat platstjänster) och du hittar lättare en ledig laddare. 

Betalningsflödet

Färre steg för att genomföra betalning. Om du registrerar dig behöver du bara namnge och spara dina kortuppgifter vid första användandet. Det kommer då heller inte göras någon reservation av pengar på ditt konto.

 

Så här ser statusen ut för laddarna

Frågor och svar om nya appen

Vi på Göteborg Energi vill göra det smidigt för dig att ladda din elbil i Göteborg. Med den nya appen blir laddprocessen smidigare för dig som kund, och genom att du registrerar dig kommer vi att kunna kommunicera bättre med dig och få en bättre bild av hur dina behov ser ut.  

Du behöver ladda ned en ny app - "Ladda din elbil". Den finns för iPhone och Android. Med appen kan du starta och stoppa laddning, betala och söka fram laddare. 

Är du företagskund som använder våra publika laddare och istället för appen vill använda laddbricka/laddkort behöver du beställa nya. Det gör du här. 

I och med att vi går över till ett eget laddningsnätverk i Göteborg där Göteborg Energis laddplatser ingår, försvinner InCharge laddplatser i vår nya app. På sikt kommer vi låta fler laddoperatörer att ansluta sig till vårt nätverk, så att du som kund får tillgång till ett större antal laddare i en och samma app. 

Göteborg Energi har, efter upphandling, tecknat ett avtal med det tjeckiska bolaget Unicorn System om en teknisk plattform för elfordonsladdning. Det innebär att vi framöver kommer att ha en ny plattform för laddning, där vi själva driver flödet, och att vårt publika laddnätverk så småningom kan öppnas upp för andra aktörer genom så kallad tredjeparts-roaming. Med tredjeparts-roaming slipper du som kund ha många olika appar i mobilen och kan istället välja din favorit-app för publik laddning.

Bytet till den nya appen "Ladda din elbil" medför inga kostnader för dig. Appen är gratis att ladda ner och finns både för Android och iPhone.

Priset för normalladdare är 2,50 kr/kWh. För snabbladdare med DC-uttag kostar det 3,50 kr/kWh.

Frågan om beloppet är för att systemet ska kunna kontrollera att det finns pengar på kontot. Beloppet du valt kvarhålls temporärt på ditt konto och flyttas aldrig från ditt konto.  När laddningen avslutas dras den summa som du laddat för och resterande summa släpps tillbaka till ditt konto. Beroende på vilken bank du har kan resterande summa till ditt konto variera från direkt till någon dag.

Kontrollera att ditt betalkort är öppet för att acceptera internationella betalningar medan du registrerar dig. Kreditkort från Visa eller MasterCard fungerar, men kort från American Express fungerar inte.

Göteborg Energi vill fortsätta att ha ett konkurrenskraftigt pris, men vi behöver också ta hänsyn till elnätskostnader och elhandelns toppar och dalar. Dessutom måste vi även täcka drift-, underhålls-, investerings- och kundservicekostnader.

Med detta som underlag  valde vi i detta läge att justera endast priset för snabbladdning då investeringen för detta är betydligt högre än för normalladdning. 

Ja, som privatkund måste du ladda via den nya appen.  

Är du företagskund som använder publik laddning kan du beställa laddbrickor eller laddkort.

Nej, efter uppdateringen fungerar inte app eller laddkort från InCharge. Du får istället ladda ner vår app Ladda din elbil. 

Du kommer att kunna använda den befintliga appen på Göteborg Energis publika laddplatser fram till den 31 augusti 2021. Därefter behöver du ladda ner den nya appen.

Observera att du fortfarande kan använda InCharge app och/eller laddbricka/laddkort på InCharges laddplatser i och utanför Göteborg.

Du behöver ladda ner den nya appen för att kunna använda våra laddplatser. Den finns här för Android respektive iPhone.

Du kan fortfarande använda InCharges app och/eller laddbricka/laddkort på InCharges laddplatser i och utanför Göteborg.

Du hittar du den nya appen "Ladda din elbil" där du normalt hittar appar, i App Store eller Google Play.

När du registrerar dig som kund kan vi lättare kommunicera nyheter till dig. Du får snabbare veta om det sker några förändringar, och vi kommer också att bättre kunna anpassa vårt ladderbjudande utifrån kundernas vanor och behov. Bra för alla! 

Göteborg Energi ingick fram till 31 augusti 2021 i InCharges laddningsnätverk, vilket innebar att vi använde deras tjänster för att erbjuda betalning av publik laddning i Göteborg. Men det är InCharge som har kundinformationen, och därför kom också information ifrån dem om förändringen.

Det samarbetsavtal vi har med InCharge gick ut 31 augusti 2021 och vi har gjort en upphandling enligt lagen om offentlig upphandling. Den nya plattformen gör att vi på Göteborg Energi bättre kan kommunicera nyheter till dig som kund och skapa framtida lösningar som är ännu mer optimerade för att passa i just Göteborg. Vi kan erbjuda fler och bättre tjänster som är kopplat till laddning. Vi kommer att kunna sköta övervakning och styrning i portalen och får därmed möjlighet att direkt åtgärda eventuella fel som uppstår.

Ja, alla Göteborg Energis publika laddplatser. 

Normalladdare, snabbladdare eller supersnabbladdare?

Skillnaden mellan en normal, snabb och en supersnabbladdare är tiden som det tar att ladda din elbil. Normalladdare passar dig som kör laddhybridbil.

  • Supersnabbladdare har effekten större än 150 kW – på en timma laddar du ca 750 km körning
  • Snabbladdare har effekten 50 kW – på en timma laddar du ca 250 km körning
  • Normalladdare har effekten 3,7-22 kW – på en timma laddar du 10-100 km körning

Här hittar du din laddplats!

Hitta våra laddplatser på laddkartan.

Har du frågor? 

Kontakta vår kundservice på 031-62 62 62.

icon-closeicon-stopchevron-lefticon-magnifychevron-disc-rightmenuicon-magnifyicon-pluschevron-downchevron-up