GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Maria elbil göteborg energi

"Jag vill aldrig mer köra vanlig bil"

Maria Johannessen är en av många som väljer att köra elbil. I hemkommunen Tjörn drar hon enkelt ifrån alla andra bilar med sin snabba och knäpptysta Volkswagen. 

– Vad det bästa med att köra elbil är… Tja, var ska jag börja? Har man en gång kört elbil vill man aldrig köra en vanlig bil igen. Den är så ren och tyst. Jag slipper lukt, ljud, avgaser, tankning och service. Jag behöver bara plugga in den på natten, sen sköter den sig själv. Dessutom är den otroligt snabb. Trots att min bil är väldigt liten så drar den ifrån alla andra bilar hur lätt som helst.* 

Så, hur hamnade hon här?

Maria är född och uppvuxen på Tjörn, sex mil norr om Göteborg. Hon jobbar som informatör på kommunhuset och vid det här laget känner hon igen de flesta som bor här. 

– Jag har nog blivit lite av en elbilsambassadör. Jag tröttnar inte på att berätta för alla om hur bra det är med elbil och lyckas jag inspirera en enda till att byta till elbil så är jag nöjd. Miljön är i faktiskt den viktigaste frågan som finns. Och jag tror verkligen på effekten av att engagera sig. Först då kan vi åstadkomma förändring

Även på hemmaplan försöker Maria göra medvetna val. På taket har hon solpaneler som värmer upp hushållets vatten och bilen laddar hon med grön el med hjälp av en förlängningssladd som dras från huset. 

– På en full laddning kan jag köra runt 13 mil. Kalla vintrar drar batteriet lite mer, men jag kör främst korta sträckor till och från mitt jobb.

Ska Maria och hennes make åka på längre resor tar de istället sin gasbil som kan tankas med naturgas, biogas eller en blandning av båda. 

Jag vet att en del funderar på just batteriet. På vad som händer med batteriet och bilens värde efter ett par år. Då kan jag rekommendera leasing. Jag leasar min bil i tre år och behöver inte tänka på vad som händer med den efter det. Det är aningen dyrare men har man möjlighet så borde man testa. Det enda sättet utvecklingen av elbilar kan gå framåt är om vi skapar en efterfrågan.

* Maria Johannessen håller hastighetsbegränsningarna. 

icon-closechevron-disc-rightmenu