GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Bakverk med hjälp av biogas

Familjeföretaget Cederleüfs & Svenheimers är ett bageri och konditori i tredje generationen. Sommaren 2017 bytte de ut sin naturgas mot biogas och minskar sina koldioxidutsläpp med uppemot 80 procent.

Allt började redan år 1940 då Stig Svenheimer började som lärling på ett bageri i Kålltorp. 1962 öppnade han eget konditori i Gamlestan som idag är Cederleüfs & Svenheimers. Idag, 77 år senare, står hans barnbarn Markus Svenheimer i mjölig bagarmössa och knådar surdegsbröd. En bit bort står pappa Lennart och inspekterar degmaskinen.

- Det här med surdegar blev ju jättepopulärt för ett par år sedan. Det var så här man bakade förr i tiden när man inte hade någon jäst. Det är faktiskt rätt roligt att gå tillbaka till det gamla hantverket, säger Lennart Svenheimer, som precis som sina två söner även han har vuxit upp i bageriet. 

Lokalt mjöl till Drive-in brödet

Cederleüfs & Svenheimers låg i Gamlestan i Göteborg fram till 2011, då de flyttade till sin nuvarande lokal i Sävedalen. Här har de nu en Drive-in i sin lilla butik, där morgonpendlare kan köpa frukostbrödet genom en liten lucka, och sju konditorier utspridda på olika platser i Göteborg.

- Vi tycker om att vara ett mellanstort bageri som fortfarande gör mycket för hand. Allt vårt mjöl köper vi från Berte Qvarn i norra Halland. Det känns bra att kunna undvika långa transporter och att satsa på närproducerade råvaror, säger Markus Svenheimer.

Stor miljöinsats för liten merkostnad

Cederleüfs & Svenheimers har fyra stora bakugnar som drivs på gas. Sommaren 2017 bestämde de sig för att gå över till biogas. 

– Vi blev kontaktade av Göteborg Energi som berättade om möjligheten att gå över till förnybar biogas. Vi fick veta att vi inte skulle behöva göra några justeringar i själva gasinstallationen, men att vi kunde sänka våra utsläpp av koldioxid med upp till 80 procent och då kändes det som ett lätt val. Vår gasnota blir något högre än vad den var tidigare, men det känns som en liten insats i förhållande till vinsten för klimatet. Många av våra kunder tillhör dessutom en mer miljömedveten generation och vi är övertygade om att även de kommer att värdesätta vår investering, fortsätter Markus.

Cederleüfs & Svenheimers

  • Grundades: 1962 av Stig Svenheimer.
  • Är: Ett familjeföretag i tre generationer. Drivs idag av Lennart Svenheimer och hans två söner Markus Svenheimer och Pontus Svenheimer.
  • Antal anställda: 55
  • Har: Ett bageri i Sävedalen och sju konditorier runt om i Göteborg.
  • Köper: Biogas av Göteborg Energi som används i bageriets fyra stora ugnar i Sävedalen.

Är ditt företag intresserad av biogas?

Låt en av våra säljare kontakta er för att hitta rätt lösning för er verksamhet.

icon-closechevron-disc-rightmenu