Energifrågan tar en allt större plats i debatten – och allt fler törstar efter mer kunskap inom området. Därför lanserade Göteborg Energi för några år sedan en mötesplats för inspiration och ett utbyte av tankar: Frukostdialogen. Men vad tycker deltagarna om den? Och hur fungerar den nu, under pandemin?
Caroline Warnicke jobbar som energiingenjör på Akademiska hus – ett statligt bolag som förvaltar 60% av lokalerna som används av Sveriges universitet och högskolor. En del av hennes roll är att leda ett team vars uppdrag är att spara 3,5% energi i form av el, värme och kyla varje år fram till år 2025.
Detta kan låta minst sagt ambitiöst, men det är nödvändigt om Akademiska hus ska lyckas med sitt mål att spara 50% av bolagets inköpta energi till 2025 (jämfört med 2000). Därför blir det extra viktigt med den input som Caroline får från Frukostdialogen, ett forum som hon medverkat i sedan år 2018.
Frukostdialogens huvudfokus ligger på frågor kopplade till energi och hållbarhet. Exempelvis diskuteras ämnen så som stadsutveckling, förnybar energi och elbilsladdning. Denna sistnämnda fråga utgjorde temat för en Frukostdialog, och för Caroline skulle den visa sig vara extra intressant.
- Frågan om elbilsladdning låg på vårt bord just då eftersom vi funderade på om vi ville ha elbilsladdare på våra campusområden. Så att få höra Göteborg Energi dela med sig av sina tankar omkring hur elnätet kommer att belastas i framtiden och hur de tror att elbilsladdningen kommer att utvecklas över tid var riktigt värdefullt, berättar Caroline.
- Det var också nyttigt att få möta andra deltagare i Frukostdialogen och få höra hur de tänker omkring betalningslösningar för laddning och sådant. Energibranschen är ju rätt liten, så det är kul att få träffa kollegor och öka sitt kontaktnät. Det kan komma upp många idéer bara genom att småprata lite, menar hon.
Eftersom Göteborg Energi jobbar med elfrågan ur ett så pass stort perspektiv så berättar Caroline hur hon uppskattar möjligheten att få insikter som lyfter hennes blick från det egna verksamhetsområdet.
- Vi är väldigt fokuserade på våra egna mål och strategier. Men det är samtidigt viktigt att få se hur vårt arbete påverkar Göteborg, eller Sverige - eller Europa för den delen. Vi hänger ju alla ihop när det kommer till elanvändningen, utvecklar hon.
På den punkten påpekar Caroline även hur Göteborg Energi tagit emot talare från andra delar av landet för att dela sina tankar om elens användning och framtid. Oavsett vart kunskapen kommer från, så delar Göteborg Energi gärna vidare den.
Förstås sker inte lika mycket småprat mellan deltagare nu när Frukostdialogen har flyttat online, men Caroline är ändå glad för att hon kan delta.
- Nu har man blivit van vid att jobba digitalt så det är bra att frukostdialogen lever kvar. Själva innehållet är ju lika bra som vanligt och Göteborg Energi fortsätter att lyfta intressanta ämnen.