GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Martin Cagner står iklädd arbetskläder på PEAB Bostads lokal i Göteborg.

PEAB Bostad tror på kostnadsklok byggvärme

För PEAB Bostad är fjärrvärme en självklarhet. Den överväldigande majoriteten av deras byggprojekt drar nytta av värmen – och har gjort det i snart två decennier. Anledningen? Tja, det finns många.

- Vi köper och utvecklar mark för att bygga bostäder, exempelvis projektet Partille Port, berättar Martin Cagner, projektchef för PEAB Bostad - ett av flera bolag inom PEABs koncern. 

- Vi är med i hela processen från markförvärv till dess att nycklarna lämnas över till den färdigställda bostaden, fortsätter Martin.

Partille Port - ett väl fungerande samarbetsprojekt 

Just när det kommer till Partille Port hade PEAB Bostad samtal med Göteborg Energi tidigt. Martin berättar att de gick igenom planerna för projektet tillsammans med energibolaget för att de skulle kunna placera sina fjärrvärmeledningar på strategiska platser. Därmed kunde de båda bolagen undvika dubbelarbete och dessutom koppla på fjärrvärme till Partille Port under dess konstruktion för att dra nytta av byggvärme. 

- Värmen skapar inte bara ett behagligare klimat för de som arbetar med själva byggandet, det är också en viktig del i konstruktionen. Mycket fukt skapas nämligen i byggskedet, som när blöt betong ska torkas. Då är fjärrvärme en optimal lösning eftersom alternativet blir att exempelvis installera eldrivna fläktar, vilket varken är lika kostnadseffektivt eller miljövänligt som fjärrvärme, förklarar Martin.

Dessutom ser Martin det som en viktig fördel att fjärrvärmen från Göteborg Energi går att klimatkompensera genom ett tillägg, vilket bidrar till byggbolagets hållbara profil. 

- Våra lägenhetsköpare förutsätter att PEAB tänker på miljön, speciellt med våra nya bostäder som alla är Svanen-märkta. Vi, i vår tur, förutsätter att Göteborg Energi producerar en stor del av sin fjärrvärme på klimatsmarta sätt, berättar han.

Göteborg Energi som en självklar samarbetspartner 

På frågan om hur länge PEAB jobbat med fjärrvärme från Göteborg Energi blir Martin lite fundersam.

- Oj, det är nog sedan vi etablerade oss i Göteborg i början av 2000-talet. Jag har själv jobbat på PEAB Bostad sedan 2008 och har samarbetat med Göteborg Energi sedan dess, och jag vet att mina föregångare också jobbade med dem. 

Anledningen till detta långvariga samarbete, menar Martin, är enkel.

- Det vore väldigt konstigt att inte koppla upp sig på fjärrvärme i dagens läge. Bygger vi i stadsnära läge så väljer vi fjärrvärme. Alltid. Det är en smidig, kostnadseffektiv och stabil produkt. Och skulle det vara några problem så är det bara till att lyfta på telefonen och ringa till vår kontaktperson på Göteborg Energi.

Att ha Göteborg Energi som samarbetspartner sträcker sig längre än bara fjärrvärme. Martin och vissa av hans kollegor har nämligen även deltagit i seminarier för energibolagets kunder. Ett han minns speciellt handlade om elbilsladdning.

- [Föreläsningen] var väldigt bra eftersom att båda våra bolag jobbar med infrastrukturfrågan omkring laddare för elbilar. Efter att jag besökt Göteborg Energis moderna lokaler, fått träffa deras representanter och ta del av deras idéer lämnade jag föreläsningen med ett ännu bättre intryck av bolaget, berättar Martin.

PEAB Bostad

  • Grundades: 1959 av Mats och Erik Paulsson
  • Antal anställda: PEAB Bostad har ca 160 personer i Sverige
  • Köper: Byggvärme, fjärrvärme och elanslutningar av Göteborg Energi
  • Byggyta bostäder, Partille Port: ca 80 000 kvm

Vill du bli kontaktad av oss?

Låt en av våra säljare kontakta dig för att hitta rätt lösning för just din verksamhet.

icon-closechevron-disc-rightmenu