Det finns ofta många saker ni som företag kan göra för att effekteffektivisera. Vinsten är dubbel - ni kan hålla nere era kostnader samtidigt som ni hjälper det gemensamma elnätet.
Första steget är att börja med en effektkartläggning. Se över verksamhetens användning av energi och effekt och hur olika delar av verksamheten påverkar. Ni kan också logga in på Mina sidor för att se er egen statistik för hur det ser ut idag.
En effektkartläggning kan sen visa på åtgärder som kan hjälpa er vidare. Här listar vi några exempel på åtgärder som hjälpt andra företag inom restaurang och storkök att kapa sina effekttoppar.
Tajming vid tillagning och servering
Se till att planera matlagningen ur ett effektperspektiv. Det går att kombinera med er befintliga logistik, men kräver lite eftertanke. Vilka rätter kan förberedas på andra tider än morgonen? I vilket skede behöver värmehållning gå igång? Se till att ha en nära dialog mellan medarbetarna och lär er mer om timmedeleffekt.
Tillagning i ugnar på halv effekt
Tillagning på halv effekt fungerar på de flesta maträtter. Själva tillagningstiden förlängs endast med ca 20-25 %.
Starta upp utrustningen i intervaller
Fundera över arbetsflödet och i vilken ordning som utrustningen startas upp. Genom att starta upp maskiner i intervaller kan ni minska effekttoppar.
Använd ECO-programmen
ECO-programmet innebär att vattnet värms upp i intervaller och i lägre temperatur, vilket både minskar energi- och effektanvändningen.
Utbilda personalen i de maskiner som används
Att kunna sin utrustning är inte bara viktigt ur säkerhetssynpunkt. Det finns ofta tips från tillverkaren hur man effektivast använder en maskin.
Se över rutiner vid ledighet
Hur går maskinerna under längre ledigheter? Kan de stängas av? Kan någon eller några kylar och/eller frysar tömmas och stängas av?
Stäng av utrustning som inte används
Inte sällan står fläktar, stekbord och ugnar på under hela arbetsdagen. Se över rutiner för att kunna göra besparingar.
Smart styrning och optimering
Ett verktyg som er verksamhet kan använda för att styra och automatiskt få kontroll över ert effektuttag är lastbalansering, som är ett samlingsbegrepp för funktioner som balanserar tillgänglig el så att flera apparater verksamheten kan vara i gång samtidigt – men på lägre effekt.
Verkar det krångligt eller svårt att gå igenom alla steg? Det finns stöd och hjälp att få av många aktörer på marknaden. Men ni kommer även en lång bit på vägen bara genom att hålla koll på ert effektuttag och på så vis nå en ökad medvetenhet.
Läs om projektet Flex-o-Mat (extern sida). Se även deras informativa webinar.
I projektet Flex-o-Mat samarbetar fastighetsägare och skolköksverksamhet för att utforska olika sätt att jämna ut effektanvändningen i storkök. I projektet genomförs mätningar i skolkök och bland annat testas hur ett ändrat körsätt och beteendeförändringar i köken kan reducera effekttoppar. Under hösten 2022 undersöktes även vilka tekniska lösningar som kan vara möjliga för att jämna ut effektuttaget.