GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Rebecca

En BRF-kväll med gyllene tillfällen och inga frallor

Över hundra medlemmar i bostadsrättsföreningar runtom Göteborg tågade in i Göteborg Energis varma lokaler under den minusgradiga, mörka, januariaftonen. En del av publiken var ny till bolagets BRF-kvällar och en del hade varit med innan, men alla hade lockats dit av kvällens tema: sol.

Bolagets nyinvigda solcellspark Nya Solevi hamnade först i strålkastarljuset då byggentreprenören Ola Serneke fick dela scenen med Alf Enqvist, VD för Göteborg Energi. De berättade om hur deras goda samarbete lett till att parken kunde byggas på bara 3 månader.

- Folk skrattade när de hörde om tidsplanen. Visst, vi byggde ju Sveriges största solcellspark*. Men planen höll, berättade Ola.

Populär solspecialist på scen

Nästa person på scen var Rebecca Palmgren, Göteborg Energis produktspecialist på sol. Hon visade sig vara omåttlig populär bland besökarna som hade många frågor om hur man praktiskt går tillväga för att införskaffa solcellspaneler. När hon kom in på frågan om hur man ska hantera de lagkrav som ställs svarade hon: 

- Min gamla kollega som producerar solel brukade säga att han var kraftverkschef. Lite på skoj, förstås. Men man har vissa krav på sig som elproducent och det kan verka lite snårigt. Samtidigt är det värt att minnas att myndigheterna hela tiden försöker göra det enklare för dem som vill producera solel.

Anton Grönberg - en av besökarna till BRF-kvällen.

”Ett gyllene tillfälle”

En av de som besökt BRF-kvällen var Anders Grönberg, ordförande i BRF Överås sen ett år tillbaka. På frågan om varför han valt att komma på evenemanget förklarade han att det var just möjligheten att skaffa solceller som lockat. 

- Jag tror att vi [i BRF Överås] förmodligen måste byta tak snart, så det kändes dumt att inte undersöka om vi skulle kunna skaffa solceller i samma veva. Då kan vi minska både våra kostnader och vår miljöpåverkan. Ett gyllene tillfälle, helt enkelt.

- Evenemanget levde absolut upp till förväntningarna; och god mat var det också, tillägger han muntert med hänvisning till ekologiska middagen som deltagarna bjöds på. 

- Jag trodde vi inte skulle få mer än en fralla.

Paret Jesper och Thereze Almström var nöjda med sitt besök på BRF-kvällen.

Att smida när järnet är varmt

Jesper Almström som sitter med i styrelsen för BRF Rosengatan 3 fick sällskap till BRF-kvällen av sin fru Thereze. Att solceller kunde vara något som passade deras bostadsrättsförening var en tanke som slog dem efter en föreläsning de sett om solel på Musikens Hus i Göteborg. 

Därmed kände paret att det var lika bra att smida när järnet var varmt och fortsätta lära sig om ämnet. På frågan om hur de upplevt kvällen berättade Thereze att hon tyckte att det varit ett skönt upplägg.

- Jag tyckte att det var bra att Göteborg Energi stod bakom eventet, hellre än ett privat bolag, berättar hon. 

- Så klart har ju ni som bolag ett egenintresse av att köpa elen som vår BRF kanske producerar en dag. Men ni säljer ju inte själva panelerna, vilket ökar objektiviteten.

* 13 juni 2019 invigdes en solcellspark i Sjöbo som täcker ett område motsvarande 17 fotbollsplaner, något större än Nya Solevi. Göteborg Energi gratulerar skåneborna och är fortfarande lika stolta över att ha byggt en av Sveriges största solcellsparker.

icon-closechevron-disc-rightmenu