GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Solenergi var rätt val

Bostadsrättsföreningen Göteborgshus Nr 34 i Västra Frölunda producerar 85 000 kWh solel – och får skatterabatt för överskottet. Via Göteborg Energi fick föreningen en extern kontakt som hjälpte till med beslutsunderlaget. 

– Vi ville i första hand se om solpaneler kunde vara lönsamt för bostadsrättsföreningens gemensamma el. Att det dessutom var miljövänligt att producera sin egen el var bara en bonus. Sedan fick jag tips om att man kan få skattereduktion på 60 öre per kilowattimme för överskottet som matas in i elnätet, och att detta även gäller bostadsrättsföreningar. Avdraget görs mot den fastighetsskatt föreningen betalar.

Solceller på taket och skatteavdrag

– Via Göteborg Energi fick vi en extern kontakt som hjälpte oss med beslutsunderlag som gjorde att vi kunde välja leverantör till solcellsanläggningarna. De sattes i drift i oktober 2014 och den egna produktionen gick i första hand till el-centraler med hög förbrukning som föreningens tvättstugor. Göteborg Energi tog även fram underlag till Skatteverket för vår ansökan om skattereduktion.

Lönsam och miljövänlig affär

– Vi har beräknat en avkastning på 6 procent på insatskapitalet så vi vet att det är en lönsam affär. Idag producerar vi över 85 000 kWh per år som används till gemensamma utrymmen. Överskottet gav föreningen en skattereduktion på 18 000 kronor för 2015 utöver den ersättning vi fick från Göteborg Energi för el som levererat ut till nätet. Vi har också tidigare erhållet 560 000 kronor i statligt investeringsbidrag via Länsstyrelsen.

Riksbyggens bostadsrättsförening Göteborgshus Nr 34

  • Byggår: 1965-66
  • Antal lägenheter: 312 (inga hyresrätter)
  • Har: Göteborg Energis komfortavtal med fjärrvärme samt elavtal där föreningen köper den el som de egna solcellerna inte producerar.

Vill din förening komma igång med solel?

Låt en av våra säljare kontakta er för att hitta rätt lösning för just er bostadsrättsförening.

icon-closechevron-disc-rightmenu