GÖTEBORG ENERGI-EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Vindkraftsandelar

Vill du köpa vindkraftsandelar?

Skicka in anmälan

Nu har du som är eller vill bli kund till Göteborg Energi, möjlighet att köpa andelar i vindkraftskooperativet VästanVind*. Göteborg Energi säljer upp till 16 000 av sina andelar. Köp andelar för upp till 80 % av din årsförbrukning och köp el för 23 öre/kWh ex. moms (28,75 öre/kWh ink. moms).

Vindkraften är en förnybar energikälla. Den tar aldrig slut och släpper inte ut några växthusgaser. Genom att investera i vindkraft hjälper du till i arbetet för en hållbar utveckling. Det är enkelt att bli delägare i ett vindkraftverk. Allt du behöver göra är att bestämma hur stor del av din elförbrukning som du vill täcka, sedan är det bara att fylla i anmälan och skicka in den till oss. Läs mer om VästanVind och deras särskilda villkorvastanvind.se

* VästanVind är en fristående förening som har en egen styrelse som driver föreningen.

Steg 1

Bestäm hur många vindkraftsandelar du vill köpa. Varje andel motsvarar 100 kWh/år och kostar 470 kr. Andelselen köper du sedan för 28,75 öre/kWh*. Du kan köpa andelar upp till hela din totalförbrukning av el men vi rekommenderar dig att inte köpa mer andelar än vad som motsvarar 80 procent av din förväntade elförbrukning. 

Steg 2

Fyll i din anmälan här på sidan och skicka in den till oss. Du kommer få en faktura för andelarna. När fakturan är betald och din ansökan godkänts av styrelsen skickar vi ut andels– och medlemsbevis till dig.

Steg 3

Du är nu delägare i ett vindkraftverk. Dessutom har du blivit medlem i en ekonomisk förening, VästanVind, som äger vindkraftverket till 100 procent. Från och med nu och en lång tid framöver kan du köpa klimatneutral el till självkostnadspris. Vad det innebär i praktiken lär du märka när du ska betala din nästa elräkning.

*Priset gäller för prisområde 3 (Mellansverige) och är inklusive moms. Vilket prisområde man tillhör beror på var i landet man befinner sig och var man tar ut sin el. I avtalsformuläret anger du var detta är och du får då ett exakt pris för din andelsel.

 

Lönar det sig och vad kostar det?

Att satsa på förnybar energi och bidra till ett hållbarare samhälle är så klart alltid en bra affär. Och om du är beredd att tänka långsiktigt är det också en bra affär för din privatekonomi. 

Vad kostar det?

  • En normalstor lägenhet förbrukar ca 2 000 kWh/år och rekommenderas köpa högst 16 andelar á 470 kr/st. Det blir en investering på 7 520 kronor. Sedan köper du el för 28,75 öre/kWh.

  • En mindre villa förbrukar ca 10 000 kWh/år och rekommenderas köpa högst 80 andelar á 470 kr/st. Det blir en investering på 37 600 kr.   

  • En stor villa förbrukar ca 20 000 kWh/år och rekommenderas köpa högst 160 andelar á 470 kr/st. Det blir en investering på 75 200 kronor.

Lönar det sig?

Vi kan inte veta säkert hur elpriserna utvecklar sig men i dagsläget är det rörliga elpriset ca 65,40 öre/kWh och skillnaden mot vindkraftsandelarna är 65,40 (rörligt elpris) - 28,75 (vindkraftsandel) = 36,65 öre/kWh. Det ger en återbetalningstid på ca 13 år. Du kan köpa el för 28,75 öre/kWh så länge du väljer att behålla dina andelar (som i dagsläget är värda 470 kr/andel).

 

Beställ vindkraftsandelar

Fyll i din anmälan och skicka in. Vi återkommer med faktura och bekräftelse på ditt köp. Har du frågor når du oss enkelt på chatten eller via vastanvind@goteborgenergi.se.
För att kunna använda dina andelar på ditt elavtal behöver du vara kund hos Göteborg Energi.

Jag är redan kund hos Göteborg Energi
* För information om hur vi behandlar dina personuppgifter, se vår integritetsinformation här: Integritetspolicy

Vindkraftverket

Under våren 2011 restes 21 vindkraftverk på Töftedalsfjället i Dals-Eds kommun. Ett av dessa ägs idag till 100 procent av VästanVinds medlemmar.

VästanVinds verk är anpassad för låga till medelhöga vindhastigheter, vilket är typiskt för svenska vindförhållanden. Det beräknas årligen producera 6 GWh vilket kan värma upp 300 villor. Hela vindparken beräknas årligen producera 129 000 MWh, vilket motsvarar förbrukningen av hushållsel för cirka 25 000 hushåll. Läs mer på VästanVinds hemsida.

Fakta om VästanVinds vindkraftverk

Fabrikat: Siemens SWT 2.3-101
Installerad effekt: 2.3MW
Totalhöjd: 150 m
(varav tornhöjd 99,5 m & rotordiameter 101 m)
Årsproduktion: 6 GWh
Minskade koldioxidutsläpp: 5000 ton/år
Serviceleverantör: Siemens
Driftansvarig: Göteborg Energi AB
Verket togs i drift maj 2011.

icon-closeicon-stopchevron-lefticon-magnifychevron-disc-rightmenuicon-magnifyicon-pluschevron-downchevron-up