GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Elprisinformation

 

 

Elprisinformation februari 2021

Inledningen av februari var fortsatt kall och torr. Kylan fick konsumtionen i Norden att öka rekordartat samtidigt som vindkraftsproduktion producerade på låga nivåer. Utebliven vindkraftsproduktion innebar att vattenkraftsproduktion fick producera mer vilket således fick den hydrologiska balansen att fortsatt minska.  Detta gjorde att spotpriserna steg kraftigt under de första veckorna av februari. Under den senare delen av månaden svängde väderprognoserna mot mildare och mer nederbördsrikt väder samtidigt som vi fick in mer vindkraftsproduktion i systemet. Det gjorde att spotpriserna föll tillbaka och sammantaget för månaden hamnade vi på ungefär samma prisnivå som i januari.

Den nordiska terminsmarknaden (där man handlar terminer avseende framtida elleveranser till skillnad från spotmarknaden där pris för elen sätts per timme) följde ungefär samma mönster som för spotpriserna. Det vill säga när väderprognoserna visade på fortsatt kyla steg priserna och när prognoserna pekade på mildare utsikter gick priserna ner. 

Utsläppsrätterna har under månaden fortsatt hållit sig på en hög prisnivåer vilket har drivit med sig både kol- och gasmarknaden uppåt.

Då de rörliga priserna i år har stigit kraftigt kan det nu vara intressant att se över sitt avtal och anser man att prisnivån är rätt kan det vara läge att låsa sitt elpris.

Elpris februari

Elområde

1

2

3

4

Rörligt elpris

27,19

27,11

39,40

48,28

Elcertifikat

0,37

0,37

0,37

0,37

Pris exkl. moms

27,56

27,48

39,77

48,65

Pris inkl. moms

34,45

34,35

49,71

60,81

Här kan du se vilket elområde du tillhör (extern länk)
För dig som privatperson tillkommer även ett påslag som idag ligger på 4,9 öre/kWh exkl moms samt en fast årsavgift på 390 kr/år.

icon-closeicon-stopchevron-lefticon-magnifychevron-disc-rightmenuicon-magnifyicon-plus