GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
En av våra medarbetare utför arbete.

Vad är fjärrvärme och vad är det bra för? En förklaring i tre korta steg.

Du har säkert hört talas om fjärrvärme innan och att det är något som värmer våra hem. Men vad är det som gör fjärrvärmen så speciell? Vad är det ens? Och varför använder vi det?

I de flesta städer runtom världen finns inte fjärrvärme. Vill du ha det varmt får du förmodligen göra upp en eld. Eller köpa el från ett företag som förmodligen eldar något fossilt för att producera den el som behövs för att värma ditt hem. Men i Sverige började vi redan på 1940-talet med att använda ett system som innebar att varenda person inte längre behövde värma sin bostad själv, tack vare ett centraliserat system: fjärrvärme.

Södra Älvstranden, med Rosenlundsverket.

Många långa rör

Under Göteborg, och i princip alla andra svenska städer, finns det ett stort nätverk med värmeisolerade rör. Milvis av dem. Genom dem pumpas varmvatten som värms upp på en central plats – oftast kraftvärmeverk. Här i Göteborg är Rosenlundsverket (bild) förmodligen det mest igenkända.
Bild på kattunge som vilar på element.

Värmen kommer hem

Så varmvattnet pumpas alltså runt under staden. Var tar det vägen? Det skickas vidare till de flesta hem och företag runtom Göteborg där vattnet levereras till en så kallad värmeväxlare. Här, precis som det låter, växlas värmen från fjärrvärmerören till husets egna värmesystem, vilket släpper av värmen hemma hos dig. Fjärrvärmevattnet förs sedan tillbaka till kraftvärmeverket, där det värms upp igen och processen börjar om.

Så vad är meningen med allt det här?

Vad är det som är så bra med det här systemet? Varför kan inte bara alla ha en värmepump hemma hos sig, så kan vi skippa att gräva ner en massa rör? Jo, istället för att varenda hem ska behöva ha en elektrisk värmepump som värmer upp vattnet för sig, kan några få jättepumpar vara en smartare lösning. 

För tänk om vattnet kan värmas på ett enda ställe av spillvärme från raffinaderier eller från sopförbränning? Det är ju energi som annars går till spillo – och det är precis detta som Göteborg Energi gör. Dessutom blir det bättre för konsumenten, tror vi, som annars måste betala en hög kostnad för sin värmepump och kalla in en egen tekniker varje gång pumpen krånglar. Smart, va?

Är fjärrvärme något för dig?

icon-closechevron-disc-rightmenu